La SE Işalniţa s-a pus în funcţiune instalaţia de desulfurare

Lucrările au  început în anul 2010 valoarea investiţiei  pentru  ambele grupuri se ridică la aproximativ 84 milioane euro . Instalaţia de desulfurare  a fost pusă în funcţiune în data de 19 mai pentru blocul 7 şi pentru blocul 8 în data de 2 iunie asta după ce a avut loc probele de 72 de ore şi recepţia de montaj.

Instalaţia de desulfurare este o investiţie impusă prin legislaţia naţională şi europeană şi urmăreşte reducerea sulfului din gazele de ardere. Normele europene prevăd ca pana în anul 2016, sulful trebuie redus la 400 mg/m3 gaz, asta în condiţiile în care la intrarea în instalaţie sulful este de 3000-4000 mg/m3, însă din anul 2016 concentraţia de sulf va trebui să scadă la 200 mg/m3.

După punerea în funcţiune a instalaţiei de desulfurare, randamentul de reducere a sulfului poate sa meargă si pana la 99, 3 %- 40 -50 mg/m3, depinde însă de câte pompe de şpreiere  funcţionează în absorber.

În prezent, fiecare cazan este prevăzut cu două ventilatoare de gaze de ardere, fiecare putând prelua 55% din sarcina cazanului de abur de 510 t/h.

Instalaţia de desulfurare este conectata la traseul de gaze de ardere al celor două cazane de abur prin intermediul unui traseu de canale metalice, care se racordează la canalul de beton comun aferent celor două cazane ale fiecărui bloc energetic şi are secţiunea 8000 mm x 8000 mm.

Cele două cazane de abur ale fiecărui bloc energetic pot funcţiona în următoarele moduri, din punct de vedere al evacuării gazelor de ardere:

 • 2 cazane de abur în funcţiune, cu evacuarea gazelor de ardere prin instalaţia de desulfurare;
 • 1 singur cazan de abur în funcţiune cu evacuarea gazelor de ardere prin coşul de fum aferent instalaţiei de desulfurare (celălalt cazan de abur în avarie /oprit);
 • 1 singur cazan de abur sau ambele cu evacuarea gazelor de ardere la vechiul coş de fum (din beton armat H=206m) în situaţia avariei instalaţiei de desulfurare. Instalaţia este compusă din:

(a) Canalele de gaze de ardere

(b) Ventilatorul de gaze de ardere

(c) Coşul de fum “umed”

 1. Instalaţia de absorbţie a SO2

(a) Partea superioară a absorberului

(b) Partea inferioară a absorberului

SONY DSC

 1. Instalaţia de depozitare si preparare a absorbantului, suspensia de calcar;

Instalaţia de alimentare cu calcar pulbere este formată din:

 • Sistemul de descărcare si stocare calcar;
 • Sistemul de preparare si distribuţie a suspensiei de calcar;

Sistemul de descărcare si stocare calcar cuprinde următoarele echipamente:

 • Suflantele pentru descărcarea calcarului din camioane specializate;
 • Suflantele pentru descărcarea calcarului din vagoane de cale ferată specializate;
 • Silozul de calcar pulbere;
 • Echipamentul de colectare a prafului la descărcare;
 • Ventilatorul filtrului de desprăfuire;
 • Sistemul de fluidizare cu aer a conului inferior al silozului.

Sistemul de preparare si distribuţie suspensie de calcar cuprinde următoarele echipamente:

 • rezervorul de preparare suspensie de calcar, cu o capacitate de 200 m³;
 • agitatorul rezervorului;
 • pompele de transvazare suspensie de calcar;
 • ventilele de izolare siloz;
 • dozatorul celular.
 • SONY DSC

Echipamentul de control (reglare) constă în următoarele:

–    Dozatorul celular

–    Banda cu cântărire pentru alimentarea cu calcar pulbere

–    Agitatorul tancului de preparare

–    Pompele de suspensie de calcar

 1. Instalaţia de evacuare a şlamului de gips rezultat din procesul de absorbtie a SO2;

Instalaţia are o garanţie de 30 de ani.

 

 

Dumitru Dumitrașcu:,, Pentru anul 2015 avem în plan două investiții importante pentru a reduce costurile de producție,,

Nu este o noutate pentru nimeni că la Sucursala Electrocentrale Ișalnița, costurile  de producție pe MW sunt cele mai mari din CEO. Acest lucru se datorează și distanței mult mai mari față de carierele miniere,  iar prețul transportului influențează costul de producție.

Realizarea investițiilor ,,Grătar postardere instalație”  și  ,,Preîncălzitor de aer rotativ” prevăzute pentru anul 2015, pentru care au fost realizate caietele de sarcini vor reduce consumul specific  cu cel puțin 15 g combustibil convențional pe MW /h, în condițiile în care în momentul de față consumul este de 371 g combustibil convențional pe KW /h, totodată se va reduce și consumul de gaze naturale care acum este undeva pe la 5 %,  în timp ce la Rovinari și Turceni consumul de gaze naturale este sub 1%. Astfel,  numai la consumul de gaze s-ar realiza o economie de 14 milioane de lei pe an,  iar la cărbune va fi cu câteva zeci de vagoane mai puțin. Fără grătar postardere se pierd aproximativ 10 g combustibil convențional/ KW /h.

Investiția  ,,Grătar postardere” se ridică la  aproximativ 6 milioane euro,  iar pentru ,,Preîncălzitor de aer rotativ” invesțiția se ridică la  9 milioane lei. Ambele lucrări pot fi amortizate cam în doi ani.

Termocentrala Ișalnița are elasticitate în funcționare datorită faptului că, poate fi oprit un cazan fără să fie oprită turbina,  astfel reducându-se semnificativ costurile cu repornirea turbinelor.

În momentul de față la Ișalnița lucrează peste 800 de oameni.

SONY DSC

 

La punerea în funcţiune centrala Işalniţa a fost cea mai modernă din Europa

În anul 1961, în partea central nordică a judeţului Dolj, în lunca Jiului pe malul stâng în amonte de confluenţa cu râul Amaradia, la 11 km NNV de centrul municipiului Craiova se înfiinţează Întreprinderea Centrala Electrică de Termoficare – Craiova al cărei obiectiv era  procurarea echipamentelor energetice, montarea, punerea în funcţiune şi exploatarea lor pentru producerea energiei electrice şi termice.

Prima etapă de 350 MW, formată din două grupuri SKODA în condensaţie de 100 MW şi trei grupuri de termoficare de 50 MW Erste – Bruner, de provenienţă R.S. Cehoslovacia, a fost proiectată să producă energie electrică pentru SEN şi în special energie termică pentru Combinatul Chimic care s-a construit alături.

            După luni de muncă susţinută a constructorilor, montorilor, proiectanţilor şi beneficiarului în sem. II 1964 apar primele puneri în funcţiune ale instalaţiilor din staţia electrică de conexiuni 110 KV şi 6 KV, secţia de epurare chimică, gospodăria de cărbune, circuitul hidrotehnic

În  07 decembrie 1964 se aprinde pentru prima dată focul în focarul cazanului 5, pentru ca apoi, la 22 decembrie 1964 să se facă primul paralel: turbogeneratorul nr.4 cu Sistemul Energetic Naţional.

În acelaşi timp cu executarea lucrărilor de construcţie, montaj şi punere în funcţiune a echipamentelor importate din Cehoslovacia se poartă discuţii pentru contractarea a doua grupuri de 330MW.

 

Inaugurarea oficială a SE Işalniţa avut loc în prezenţa Preşedintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle  în mai 1968

Grupul nr.7 a fost pus în paralel cu Sistemul Energetic Naţional pe 30 septembrie 1967 şi a rămas în exploatare comercială. Primul paralel al blocului nr.8 are loc pe 30 decembrie 1967 cu funcţionare de scurtă durată, exploatarea comercială începând din mai 1968.

Inaugurarea oficială a avut loc în prezenţa Preşedintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle şi a conducerii  României în mai 1968.

Probele de garanţie au fost efectuate  în luna august 1969, pentru grupul nr.7 şi în luna septembrie 1970, pentru grupul nr.8.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.