Termocentrale Craiova investeşte într-un nou cazan de abur

Dan Vasile, director S.E. Craiova II: „Am demarat procedurile de proiectare şi execuţie, pentru anul 2015, a unui cazan nou, modern, de abur industrial“

În Craiova, aproximativ 60.000 de apartamente beneficiază de încălzire de la CET. Pe lângă acestea, mai sunt deservite spitale, şcoli, licee, cantine, câţiva agenţi economici mici, Depoul CFR Craiova şi două unităţi militare. Electrocentrale Craiova II, cea mai nouă unitate din cadrul Complexului Energetic Oltenia, poate susţine consumul energetic în peste 350.000 de gospodării. Ford România este principalul agent economic partener de afaceri al Sucursalei Electrocentrale Craiova II, pentru care termocentrala furnizează agent termic, atât pentru procesul tehnologic, cât şi pentru încălzire în perioada de iarnă.

Dan Vasile: “Suntem una din unităţile mari din Craiova. La 800 de angajaţi, sucursala are impact în primul rând prin numărul acestora. Tot ce înseamnă taxe şi impozite, iar pe de altă parte lucrările de reparaţii şi investiţii sunt valori deloc neglijabile.”

CEsudvest.ro: Se aşteaptă sezonul rece, sunt pregătite instalaţiile la C.E. Craiova?

Dir. Dan Vasile: Pentru acest sezon, instalaţiile de termoficare au fost în revizie planificată. S-a făcut revizia pe reţeaua de termoficare la echipamentele care ţin strict de pompajul reţelei de termoficare. Pentru echipamentele mari energetice, în situaţii normale şi când nu avem indisponibilităţi în actualul sistem şi pe actuala situaţie de consum, noi putem asigura pentru oraş şi pentru Ford energie termică din grupurile energetice. Asta înseamnă energie termică obţinută în cogenerare de înaltă eficienţă. Agentul termic este distribuit mai departe către clienţi de către S.C. Termo SRL

CEsudvest.ro: La ce capacitate ar trebui să funcţioneze instalaţiile pentru a onora contractele în condiţiile unei ierni grele?

Dir. Dan Vasile: Grupurile energetice au fost proiectate pentru cogenerare. La unitatea noastră, sezonul de iarnă este regimul optim de funcţionare din punct de vedere al costurilor, al randamentelor şi al tuturor parametrilor. În actualele condiţii, noi trebuie să funcţionăm într-o iarnă grea, când cererea este maximă cu ambele grupuri încărcate, pe undeva pe la 80-90% din capacitate. În situaţia în care, nu este cerere de energie electrică, se pornesc sursele de vârf. Avem cazane de abur industrial şi cazane de apă fierbinte. Însă aceste instalaţii implică costuri mult mai mari, din cauza randamentelor mici, dar şi a faptului că funcţionează cu păcură.

comanda3

CEsudvest.ro: Este rentabil agentul termic furnizat de SE Craiova II pentru populaţia din Craiova?

Dir. Dan Vasile: La preţurile actuale din Craiova, consider că este mult mai rentabilă încălzirea locuinţelor în sistem centralizat, decât încălzirea locuinţei cu o centrală pe gaze. De asemenea, nu trebuie uitat că pe timp de vară asigurăm apa caldă menajeră, la preţuri accesibile pentru populaţie.

CEsudvest.ro: În ceea ce priveşte termoficarea în Craiova, ce ne puteţi spune despre investiţii?

Dir. Dan Vasile: Pentru termoficare ar mai fi necesare mici lucrări de investiţii. În anumite zone sunt necesare lucrări de reparaţii, conductele fiind realizate înainte de anul 1989. Între timp s-au modernizat tehnologiile de fabricaţie, s-au înlocuit conductele pe anumite tronsoane cu conducte preizolate pentru că acestea au avantajul pierderilor foarte mici. Cred că acest sistem de încălzire în Craiova este de viitor. Nu o spun numai în calitate de salariat al CE Oltenia, spun acest lucru şi ca locuitor al oraşului.

CEsudvest.ro: S-au făcut investiţii pentru protejarea mediului, aici, la SE Craiova II?

Dir. Dan Vasile: Este o centrală relativ nouă. Grupul energetic 1 a fost pus în funcţiune în 1987, iar grupul 2 în anul 1989. Mai sunt necesare lucrări de modernizare. Deja s-a trecut la altă etapă şi ne adaptăm la noile tehnologii. Acum evacuarea zgurii şi cenuşii se face în sistem de şlam dens. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în urmă cu trei ani. Acest lucru asigură şi stabilitatea depozitului de zgură şi cenuşă. Evacuarea nu se mai face în sistem hidroamestec prin care se recirculă foarte multă apă. Acest lucru constituie un avantaj din punct de vedere al protecţiei mediului. Se preconizează ca instalaţia de desulfurare să fie pusă în funcţiune în primăvara anului 2015. La instalaţia de desulfurare sunt accesaţi şi bani europeni. Suntem singura centrală care a făcut investiţii de mediu cu fonduri europene. Jumătate din cheltuielile eligibile ale acestui proiect sunt asigurate de UE. Contractul este de 105 milioane lei, din care deja am accesat 70 de milioane lei. Am beneficiat anul trecut, în toamnă, de prima retragere din fonduri europene. Până în prezent s-a construit partea de absorber, acum s-a început execuţia coşului. Proiectul de desulfurare este realizat în proporţie de 70 %. Dat fiind faptul că centrala este foarte aproape de oraş, a trebuit ca înălţimea coşului să fie exact de 150 m, cât are şi coşul iniţial, asta în urma studiului de dispersie al particulelor. Pot spune că este o centrală de concepţie românească şi execuţie românească. Şi s-a dovedit că funcţionează, că face faţă tuturor cererilor. Avem o perioadă de disponibilitate a instalaţiilor foarte bună, iar pentru asigurarea agentului termic în oraş precum şi la ceilalţi consumatori, facem faţă cu brio.

CEsudvest.ro: Aveţi în derulare investiţii, modernizări?

Dir. Dan Vasile: Avem în reparaţii în acest moment blocul energetic nr. 1, la care se fac două lucrări de amploare: înlocuirea rotorului de medie presiune la turbină şi modernizarea preîncălzitoarelor de aer, care vor duce la o creştere a randamentului. Iniţial centrala avea drept combustibil suport păcura. De 14 ani combustibilul suport este gazul, păcura este de rezervă pentru eventuale situaţii. Acum este în curs de licitaţie realizarea unei noi conducte de alimentare, din magistrala de gaz. Această conductă de alimentare va putea alimenta şi viitoarele surse de vârf, pe care noi dorim să le construim aici. Am demarat procedurile de proiectare şi execuţie, pentru anul 2015, a unui cazan nou, modern, de abur industrial, de 50 to/h. Acest cazan a fost proiectat pe gaze şi va fi utilizat tot pentru încălzire. Vara, acest cazan poate asigura apa caldă menajeră, chiar dacă sunt ambele grupuri oprite, iar iarna (în condiţiile unei ierni mai dure), poate să asigure vârfurile.

CEsudvest.ro: Cum apreciaţi resursele umane cu care SE Craiova II operează?

Dir. Dan Vasile: Salariaţii sunt în jur de 800. Sunt zone unde poate ar mai trebui completări. La SE Craiova II, nu putem vorbi de un personal îmbătrânit, dar nici nu putem spune că este tânăr. În perioada 1987- 1989, în momentul când s-au pus în funcţiune grupurile, au venit, 3 ani la rând, câteva generaţii de absolvenţi de şcoală profesională sau liceu energetic. Aceştia au acum undeva între 40-45 de ani. Nu sunt nici tineri, nici bătrâni, au căpătat experienţă şi te poţi baza pe ei. Suntem una din unităţile mari din Craiova. La 800 de angajaţi, sucursala are impact în primul rând prin numărul acestora. Tot ce înseamnă taxe şi impozite, iar pe de altă parte lucrările de reparaţii şi investiţii sunt valori deloc neglijabile.

CEsudvest.ro: Care sunt veniturile din vânzarea agentului termic către populaţie şi către agenţii economici cu care aveţi contracte?

Dir. Dan Vasile: Veniturile din vânzarea energiei termice reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor. Este un procent bun, iar noi cu cât livrăm mai multă energie termică, cu atât suntem mai eficienţi.

CEsudvest.ro: Ce părere aveţi despre creşterea numărului de producători de energie regenerabilă?

Dir. Dan Vasile: Avem resursele de cărbune. În toate cărţile de energetică scrie că baza producţiei de energie electrică este asigurată de centralele pe cărbune, iar, după aceea, vârfurile sunt completate de energia regenerabilă. În anii trecuţi a fost o explozie de aprobări pentru instalaţii care produc din surse regenerabile. Condiţiile pentru producătorii de energie regenerabilă sunt mai mult decât generoase, iar asta a avut influenţă şi asupra noastră. Ne-a determinat să reducem costurile la minim, dar cred că un sistem energetic sănătos şi stabil nu poate exista fără energia pe cărbune.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.