CE Oltenia şi China Huadian au semnat acordul de construcţie a noului grup energetic la Rovinari

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat acordul în baza căruia vor înfiinţa o companie cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari.
Acordul de înfiinţare a acestei societăţi mixte româno-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de preşedintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, şi preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Economiei, Constantin Niţă.

original_and_9257

Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a arătat că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
„O să construim acest proiect în cel mai scurt timp, la o calitate superioară, ca să realizăm o bază energetică de calitate superioară în România“, a spus oficialul chinez.
Acesta a adăugat că China Huadian Engineering este interesată şi de alte proiecte energetice şi va participa şi în viitor la realizarea unor proiecte din domeniu în România.
La rândul său, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a arătat că, în pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea „prind viaţă“.
„Au fost mulţi care nu au avut încredere în proiectele pe care noi le-am anunţat cu companiile chinezeşti, dar iată că, încet-încet, acestea prind viaţă“, a spus Niţă.
Premierul Ponta a arătat şi el că investiţiile în energie sunt esenţiale pentru creşterea economiei româneşti.
„Pentru România şi pentru economia românească, care are al treilea an de creştere, mai ales de creştere sănătoasă, în sensul producţiei industriale şi al exporturilor, preţurile la energie sunt esenţiale. Faptul că de la falimentul total al producţiei hidro, termo în 2012, când totul se ducea numai pe regenerabile, care însemnau preţuri duble şi triple, faptul că în doi ani şi jumătate am scăzut preţurile pentru consumatorul final şi avem predictibilitate şi competitivitate e un lucru esenţial. Însă, ca în orice domeniu, dacă nu investeşti în continuare, lucrurile astea nu ţin“, a afirmat Ponta.
El a adăugat că toate cele mari patru proiecte energetice convenite cu investitori chinezi, la Rovinari, Tarniţa, Mintia şi grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, însumează investiţii de 7 miliarde de dolari şi vor contribui la consacrarea României ca exportator de energie în regiune.
„Pe termen mediu şi lung, 15-20 ani, România are asigurată producţia nu doar pentru piaţa internă, dar şi capacitatea de export şi cel puţin în regiune (…) suntem cu siguranţă cel mai competitiv şi mare producător de energie electrică şi aşa trebuie să rămânem şi în anii care urmează“, a declarat primul- ministru.
El a subliniat că în prezent lipseşte investiţia în infrastructura de transport, dar că Transelectrica va investi tot ceea ce a acumulat în infrastructura de transport, prioritatea absolută fiind conectarea cu Republica Moldova, iar, apoi, cu ţările din zona Balcanilor care au nevoie de energie.
În urmă cu un an, conducerea Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, construcţia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii al Guvernului, fiind anunţat atunci că grupul China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard de dolari.
Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.
Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.
Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate.
Potrivit CE Oltenia, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.
Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.
Operaţiunile grupului China Huadian Corporation includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.
Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.
China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei, potrivit publicaţiei americane Forbes.

SURSA: www.ZF.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.