Laurenţiu Ciurel: Suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa şi chiar din lume

INTERVIU CU DIRECTORUL CE OLTENIA

CEsudvest.ro: Activaţi într-un domeniu special. Cum s-a dezvoltat acest sector în ultimii ani în România?

Laurenţiu Ciurel: La momentul actual, în România, există aproximativ 24.400 MW putere instalată, în condiţiile în care consumul ajunge, în medie, la maxim 7.000 MW. Din cei 24.400 MW, 5.000 MW reprezintă sursele regenerabile care, până la sfârşitul anului 2014 ar putea ajunge la o capacitate de 7.500 MW, având acces garantat în piaţă. În condiţiile în care consumul de energie este în scădere, iar în ultimii doi ani au apărut în peisaj peste 4.000 MW putere instalată în energii regenerabile, cota de piaţă a energiei convenţionale s-a diminuat. Tendinţa este în continuare de scădere, cea mai ridicată contribuţie în acest sens având-o sectorul industrial, ca urmare a relocării multor producători. De exemplu, ALRO Slatina sau MITTAL, care şi-au exprimat intenţia de a părăsi ţara. Deşi, în urmă cu câţiva ani, se prognoza pentru 2014 un consum de energie de peste 70 TWh, în anul 2013 consumul a fost de doar 49,69 TWh, în scădere faţă de cel din 2012, când a fost 52,36 TWh, iar pentru 2014 se prognozează o nouă scădere. Toate acţiunile care decurg din aplicarea unor legi elaborate în perioada 2009-2012, inclusiv legislaţia secundară aferentă, sunt în spiritul reducerii cotei de piaţă a cărbunelui. Aproape tot ce s-a făcut, din punct de vedere legislativ, a fost în defavoarea firmelor unde statul este acţionar şi în favoarea firmelor private. Datele AFER arată că suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa şi chiar din lume. În prezent, energia eoliană beneficiază de subvenţii de peste 200 lei/MWh, iar cea solară de peste 1000 lei/MWh. CE Oltenia nu primeşte subvenţii.

În România, consumatorii plătesc o subvenţie de 11 euro/MWh. Pe locul II, la mare distanţă, urmează Italia cu 1,6 euro/MWh, Germania cu 0,5 euro/MWh, Franţa cu 0,22 euro/ MWh. De aceea, deşi s-a înregistrat o prăbuşire a preţului la producător, în factura la consumator nu se regăseşte o reducere atât de mare.

CEsudvest.ro: Unde se poziţionează, în acest moment, CE Oltenia la scara furnizorilor de energie autohtoni?

Laurenţiu Ciurel: Cu o capacitate totală instalată de 4300 MW, în condiţii de eficienţă şi conformare la condiţiile de mediu impuse de UE, CE Oltenia poate asigura 30% din consumul de energie electrică din SEN şi poate fi un producător de anvergură în zona regională europeană. Poate da 2-3000 de MW putere la -40 grade Celsius, la +40 grade Celsius, pe secetă prelungită, zi sau noapte.

CEsudvest.ro: Care sunt previziunile dumneavoastră cu privire la viitorul sectorului energetic?

Laurenţiu Ciurel: În următorii ani, instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice în eolian şi fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului. În perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani. Depindem de apariţia unei strategii coerente care să pună lucrurile în ordine în Legea Energiei, dar mai ales în legislaţia secundară, deoarece mineritul depinde de consumatorii de cărbune, producătorii de energie convenţională, a căror intrare în piaţă este puternic dezavantajată faţă de cea a producătorilor de energie regenerabilă în condiţiile actualei legislaţii.

În comparaţie cu principalii producători de energie din piaţa românească, CE Oltenia:

* este o companie integrată de producere a energiei electrice şi exploatare minieră

* are o activitate previzibilă

* producţia de energie electrică nu depinde de condiţiile atmosferice

* deţine o prezenţă semnificativă pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în funcţionare a SEN

* deţine licenţe pentru o cantitate de cărbune care ar permite încă 30 de ani de funcţionare

* produce energie la standarde europene prin respectarea cerinţelor de mediu impuse de UE.

CE Oltenia este dezavantajată, însă, de legislaţia rezultată din tendinţa actuală de „decarbonizare“, dar, în acest sens, putem da exemplu Germania care, în 2013, a produs cea mai mare cantitate de energie pe cărbune din ultimii 23 de ani.

Clasamentul producătorilor de energie, după cost:

  1.  Hidroelectrica

  2. Nuclearelectrica

  3. CE Oltenia

  4. OMV Petrom

  5. RAAN

  6. ELCEN

  7. CET Govora

  8. CE Hunedoara

  9. eoliene şi solare

  10. alte CET – uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.