An record pentru exporturile de energie: Cantităţile au fost peste cele din 2008, dar preţurile mici au adus doar 250 de milioane de euro în conturile producătorilor

 

Anul care tocmai s-a încheiat a adus un nou maxim al exporturilor de energie, România beneficiind din plin de contextul regional şi trimiţând peste graniţe electroni în valoare de aproape 250 mil. euro.

Deşi, cantitativ, exportul de energie a depăşit nivelul atins în 2008, an care este văzut acum ca o referinţă pentru creşterea economică, nu doar pe plan local, valoarea exporturilor a fost mai mică decât cea din 2008, când România a trimis peste graniţe energie de 360 de milioane de euro. Potrivit datelor publicate de Reţeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport al Energiei (ENTSO-E), România a exportat anul trecut circa 7,28 TWh de energie electrică, adică circa 12% din tot ceea ce s-a produs. Nivelul este cu 54% mai mare comparativ cu totalul anului 2013 şi îl depăşeşte chiar pe cel înregistrat în 2008, când de pe piaţa locală au plecat spre vecini 7 TWh.

Preţurile mai au de recuperat

Datele disponibile pe ENTSO-E sunt pentru primele zece sau unsprezece luni ale anului trecut, în funcţie de destinaţia de export. Potrivit celor mai recente date furnizate de Transelectrica, în primele nouă luni din 2014 producţia a crescut cu 11,56% faţă de perioada similară din 2013. Dacă acest ritm s-a menţinut pentru tot anul, rezultă că anul trecut producătorii români de energie au realizat 62 TWh de energie şi au trimis peste graniţe circa 12% din această producţie.

Chiar dacă volumele sunt cele mai mari din 2008 încoace, ca valoare tranzacţiile însă sunt sub nivelul din cel mai bun an de creştere economică înregistrat de România. Potrivit datelor din rapoartele publicate de bursa de energie OPCOM, media preţului spot pentru primele 11 luni ale anului trecut a fost de circa 34 de euro pe MWh. În 2008, energia se vindea la un preţ mediu spot de 51 de euro, iar estimările producătorilor pentru anul acesta nu indică o revenire semnificativă a preţului.

Top 3 destinaţii de export

Cele mai importante destinaţii de export pentru energia produsă în România au fost Bulgaria, acolo unde s-a dus mai bine de jumătate din cantitatea de energie exportată în total, respectiv 3,8 TWh în primele 11 luni din 2014, şi Serbia, care a consumat 2,29 TWh de energie românească în primele zece luni ale anului. Ungaria este a treia cea mai importantă destinaţie de export pentru energia locală, cu 1 TWh în primele zece luni ale anului trecut. Pe plan regional au existat mai multe evenimente care au ajutat exporturile de energie din România către ţările vecine. De exemplu, în prima parte a anului energia produsă în România a echilibrat deficitul provocat de o avarie la o centrală electrică pe cărbune din Bulgaria, în timp ce exporturile către Serbia au atins un vârf la mijlocul lunii mai, când inundaţiile provocate de ploi abundente au tăiat alimentarea cu energie a unor localităţi şi au determinat închiderea unor termocentrale şi hidrocentrale sârbeşti.

Cei care câştigă direct din aceste exporturi de energie sunt traderii în contextul în care producătorilor de electricitate le este interzis prin lege să vândă direct către consumatori. Cea mai mare parte a energiei exportate din România este energia verde, cea mai ieftină energie din piaţă. Acest lucru însă creează spaţiu de acţiune şi pentru producătorii tradiţionali pentru că aceştia pot să-şi găsească mai uşor locul într-o piaţă marcată oricum de o cerere slabă de energie.

 

sursa: www.zf.ro

autor: Roxana Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.