Romania va primi aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE

Comisia a acordat Bulgariei, Italiei și României ajutoare în cuantum de 66,5 milioane de eurodin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, în urma a trei catastrofe naturale care au avut loc în 2014.

Ajutoarele — 1,98 milioane de euro pentru Bulgaria, 56 de milioane de euro pentru Italia și aproape 8,5 milioane de euro pentru România — vizează acoperirea parțială a costurilor aferente operațiunilor de urgență de reabilitare în urma inundațiilor. Aceste ajutoare vor contribui îndeosebi la refacerea unor infrastructuri și servicii vitale, vor rambursa costul operațiunilor de urgență și de salvare și vor acoperi o parte din costurile aferente curățării regiunilor sinistrate.Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a afirmat: „Fondul de solidaritate al UE este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarității noastre în vremuri de restriște. În multe cazuri, ajutoarele financiare propuse prin decizia de azi vor ajuta la refacerea unora dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale Europei, demonstrând, totodată, solidaritatea Uniunii Europene cu cele 130 000 de persoane afectate care trebuie să facă față consecințelor unor inundații devastatoare.”

Scopul multora dintre programele pentru perioada 2014-2020 cofinanțate prin fondurile structurale și de investiții europene este să investească în prevenirea inundațiilor și în atenuarea impactului schimbărilor climatice, astfel de investiții fiind mereu necesare.

ContextItalia: În octombrie și noiembrie 2014, cinci regiuni italiene (Emilia-Romagna, Liguria, Lombardia, Piemonte și Toscana) s-au confruntat cu evenimente meteorologice nefavorabile repetate, cu ploi abundente care au dus la inundații, torente noroioase și alunecări de teren. În februarie 2015, autoritățile italiene au solicitat ajutoare financiare din Fondul de solidaritate, raportul lor prezentând în detaliu efectele devastării, în special în Liguria, unde râurile au ieșit din albii, podurile și străzile au fost inundate, iar sectorul economic și sectoarele de producție au suferit daune masive în multe orașe, mici și mari, precum Genova. În total, numărul victimelor catastrofei s-a ridicat la 11, iar 3.000 de persoane au trebuit evacuate.

România: În mai 2014, România a fost afectată de inundații la scară largă care au adus daune infrastructurilor de transport, apă, energie și comunicații, precum și locuințelor și fermelor. Serbia, țară vecină cu România, a primit deja ajutoare din Fondul de solidaritate al UE după ce a fost afectată de aceeași catastrofă. Aceste inundații au afectat 30 din cele 42 de județe ale României, determinând evacuarea localnicilor și provocând pierderi majore în diferite sectoare ale economiei. Mulți fermieri și-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind înecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

Mai târziu în cursul aceluiași an, în iulie și august, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de teren au afectat peste 126.000 de locuitori din cinci județe ale regiunii Sud-Vest Oltenia a României. Potrivit cererii de ajutor, peste 2.300 de locuințe, 20 de școli, 9 grădinițe și 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri și baraje și au fost afectate drumuri, poduri, stații de epurare a apelor și sisteme de canalizare. De asemenea, mulți fermieri au suferit pierderi uriașe de producție.

Bulgaria: Regiunea Severozapaden – una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale UE – a suferit, de asemenea, foarte mult din cauza inundațiilor din vara anului 2014. Potrivit raportului inclus în cererea de ajutor, majoritatea daunelor s-au înregistrat în orașul Mizia și în satul Krushovitsa. Au fost inundate 700 de locuințe și clădiri publice, precum și șosele principale și ferme. La 2 august, primarul orașului Mizia a declarat stare de urgență și peste 800 de persoane au trebuit evacuate. Infrastructurile pentru energie, apă și transport, precum și clădiri publice, bunuri din patrimoniul cultural și arii naturale protejate au suferit daune grave.

Fondul de solidaritate al Uniunii EuropeneAlocarea anuală totală disponibilă pentru Fondul de solidaritate în 2015 este de 541,2 milioane EUR. Prin adăugarea restului alocării din anul precedent, cuantumul total disponibil în Fondul de solidaritate în 2015 se ridică la peste 895 de milioane EUR.

Contribuția financiară a fondului este calculată pe baza daunelor directe totale rezultate în urma unei catastrofe. Aceste ajutoare pot fi utilizate doar pentru operațiuni de urgență și de recuperare esențiale (astfel cum sunt definite la articolul 3 din regulament).

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene a fost instituit pentru a sprijini statele membre și țările candidate prin oferirea de ajutoare financiare în urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat ca urmare a inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002.

Regulamentul revizuit referitor la Fondul de solidaritate al UE a intrat în vigoare la 28 iunie 2014 și simplifică normele existente, astfel încât ajutoarele să poată fi plătite mai rapid decât înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.