Selecție ratată pentru Directoratul CE Oltenia. Fondul Proprietatea cere modificarea anunțului de angajare.

Autor: Marius DAEA

Nu este pentru prima dată când CE Oltenia apelează la o competiție- simulacru pentru a impune în conducerea companiei persoane incompetente, care mai apoi pot fi ușor manipulate, în funcție de interesele politico -financiare care se învârt în jurul companiei.

Deși există legislație în domeniu coerentă și cuprinzătoare, cei de la CE Oltenia au făcut tot posibilul pentru a călca în picioare legea.

Procesul de selecție pentru cei doi membri ai Directoratului este o făcătură de competiție, plătită din banii CE Oltenia, organizată neprofesionist de o societate comercială din Ploiești.

Limba rusa OK, dar alte 24 de limbi europene NU.

Este evident faptul că au fost impuse condiții după chipul și asemănarea ,,candidatului,, agreat. Într-un stat european, care are restricții economice cu Rusia, este mai mult decât suspect să pui ca și condiție limbă de circulație internațională limba rusă.

Conform Anunțului de  recrutare sunt eligibili candidații care:  Cunosc o limbă de circulație internațională – engleză, franceză, germană, rusă – nivel minim B2 conform nivelul cadrului european comun de referință pentru limbi străine.

Întrebați de ce au pus ca și criteriu  de eligibilitate limba rusă, cei de la CE Oltenia au răspuns:

,,În Anunțul de recrutare au fost enumerate mai multe limbi de circulație internațională, pentru a nu restricționa depunerea candidaturilor,, .Dacă este să ne luăm după răspunsul celor de la CE Oltenia, un vorbitor de altă limbă europeană, alta decât cele trecute în anunț, nu este eligibil pentru o astfel de poziție, deși limba statului din care provine este limbă oficială europeană. Practic firma de recrutare din  Ploiești mai mult restricționează participarea la competiție decât să lase deschisă competiția. Dacă precizau o limbă străină, atunci nu ar mai fi limitat participarea la competiția de recrutare.

Bani dați la firma de recrutare pentru amatorism.

Și CE Oltenia și firma de recrutare selectată și-au dat cu stângul în dreptul. Este inadmisibilă o situație de genul că înscrierile încep în data de 17 august iar CE Oltenia publică anunțul pe site-ul companiei pe data de 18 august. Amatorism curat.

O altă gafă impardonabilă din partea societății plătite să organizeze selecția este faptul că etapa de depunere a dosarelor este considerată eliminatorie.

Conform calendarului competiției, în perioada 17 august- 18 septembrie 2017 are loc etapa de depunere a dosarelor de candidatură ( etapă eliminatorie), urmată de etapa a doua în perioada 19-25 septembrie, etapa de evaluare a dosarelor  de candidatură în vederea întocmirii listei lungi.

Întrebarea se pune: Cum elimini un candidat în etapa I când dosarele le evaluezi abia în etapa a doua în vederea întocmirii listei lungi. Indiferent care este răspunsul celor implicați în organizarea competiției, noi nu putem trage decât o concluzie: amatorism și multe inexactități.

În altă ordine de idei, în Anunțul de recrutare nu sunt prinse competențele din domeniul energetic ce trebuie să le dețină un candidat.

Ion Răuț, fost director de resurse umane, a sesizat într-o postare pe Facebook:

Ion Raut

,,Cele două etape de selecție sunt, pur si simplu, dedicate selecției, din care rezultă persoane selectate, nu eliminări. Aspectul are valoare practică și mă surprinde că specialiștii nu au sesizat-o! Dar dacă unul din criteriile de selecție este cunoașterea limbii ruse, poate n-ar trebui să ne mai surprindă!

Este de urmărit cine este candidatul cunoscător de rusă și cine evaluează această competență. Are firma de recrutare un evaluator specializat pe acest criteriu? Dacă nu, înseamnă că sunt probleme cu contractul! Cred că e de interes public ca Pluri Consultants România să ne spună dacă este pregătită să facă această evaluare, eventual cu ce specialiști? Așa e în contractele cu firmele de stat, stimați domni!

În ce privește criteriile de evaluare din anunț, generalitatea lor permite și vânzătorilor de pepeni din piață (cu licență și cunoscători de rusă) să se înscrie la selecție. Am putea asista la o competiție acerbă!?

Oare încă nu se știu competentele specifice din sectorul energetic, respectiv cel financiar, pe care trebuie să le posede candidații? Sau oamenii care au aceste competențe sunt indezirabili pentru Boza, care este ex-domeniu?

Apropo, știe cineva care sunt competențele domnului Boza? Ar putea compensa predilecția spre minciună? Sper că acest proces de selecție nu va aduce în Directoratul companiei alte specimene lipsite de sinceritate! Deși “gura târgului” ne sugerează această ipoteză! Începutul e semn de alarmă!,,.

Ținând cont că selecția se realizează de o societate comercială care a primit bani pentru acest serviciu și nu de biroul de resurse umane al CE Oltenia, poate că ar fi trebuit să ne așteptăm la o precizie, și nu la incoerențe. 

Fondul Proprietatea, dezamăgit

Am solicitat un punct de vedere Fondului Proprietatea, care ne-au transmis în exclusivitate pentru Oltenia News următoarea poziție:

Johan Meyer, co-CEO şi co-Manager de portofoliu la Fondul Proprietatea

Am aflat despre selecția în curs de desfășurare pentru doi membri ai Directoratului și suntem foarte dezamăgiți de modul în care a fost efectuat acest proces.

Există o serie de semnale care ne fac să credem că procesul nu a fost derulat în interesul CE Oltenia și că rezultatul se poate dovedi a fi dezastruos.

Solicităm Consiliului de Supraveghere să respecte pe deplin legislația privind guvernanța corporativă în procesul de selecție și să modifice anunțul de angajare pentru a da credibilitate procesului de recrutare și pentru a atrage cei mai buni candidați.

Subliniem din nou că un Directorat al CE Oltenia, selectat în conformitate cu legislația privind guvernanța corporativă pe baza experienței și a competențelor corespunzătoare, este esențial pentru succesul companiei și al acționarilor săi.”

Declaratia îi aparţine lui Johan Meyer, co-CEO şi co-Manager de portofoliu la Fondul Proprietatea pentru www.sudvest.ro

Boza  spune NU managementului profesionist din CE Oltenia  

Sorinel Boza, actualul manager al CE Oltenia, practic prin organizarea simulacrului de selecție spune nu managementului profesionist.

Însă, atâta vreme cât există management profesionist, o serie de derapaje, de greșeli  ale lui Boza sau ale oricărui alt manager mai pot fi corectate. De exemplu, directoratul CE Oltenia nu a fost de acord cu angajarea la limita legii a lui Gagiu Cosmin de către Boza imediat după disponibilizarea a 1000 de salariați. Directoratul CE Oltenia a respins de trei ori angajarea pilei lui Boza venită pe filiera ALDE-PSD Dolj. Multe propuneri de decizii venite în Directorat nu au fost aprobate din prima sau chiar deloc, lucru ce deranjează  foarte mult actuala conducere și grupurile de interese din jurul companiei. Practic acum, prin organizarea acestei selecții, CE Oltenia și implicit Boza își bat joc de managementul profesionist.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.