CEA MAI NEAGRĂ ZI DIN ISTORIA GUVERNANȚEI CORPORATIVE ÎN ROMÂNIA

Majoritatea parlamentară decide înlocuirea managementului profesionist în companiile de stat cu numirile politice

 București, 21 decembrie 2017 – Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea, ieri, de către Camera Deputaților a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conținut si făcând-o inaplicabilă. Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din România: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi București, Romgaz, Transelectrica, Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și CE Oltenia.

În acest context, Greg Koniecnzy, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a comentat: “Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri și atacuri sistematice împotriva guvernanței corporative, ieri a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanței corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaș pas înapoi în timp pentru companiile de stat și România, iar riscurile de corupție și deteriorare a integrității la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum inițiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislația guvernanței corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali și internaționali.”

 Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: „În mod evident nu au fost luate în considerație deloc implicațiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieței locale de capital și bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenția de a proteja și îmbogăți câțiva privilegiați în detrimentul și pe cheltuiala majorității românilor”.

Implicațiile amendamentelor votate ieri includ printre altele:

  • eliminarea obligației numirii de manageri profesioniști și independenți politic în conducerea executivă și Consiliile de Administrație ale companiilor de stat;
  • eliminarea obligației companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situațiilor financiare anuale și semestriale;
  • eliminarea obligației de a publica identitatea, experiența profesională și remunerația managerilor din conducerea companiilor de stat;
  • eliminarea posibilității acționarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administrație din cadrul companiilor de stat și îngrădirea accesul acestora la informații din cadrul companiei;
  • eliminarea obligației companiilor de a publica in mod transparent hotărârile adoptate de către acționari pe website-urile companiilor.

În concluzie, Fondul Proprietatea consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă, reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg ușa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea și dezvoltarea acestor companii. In plus, excepțiile au un impact negativ asupra investițiilor străine si relațiilor internaționale ale României. 

Având în vedere gravitatea acestor consecințe, Fondul Proprietatea face un apel public către Președintele României, dl. Klaus Iohannis, de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanța corporativă, în speranța eliminării excepțiilor amintite în urma unei analize detaliate a potențialelor efecte negative ale legii.

Companiile listate vor avea în continuare această obligație de raportare conform Legii şi regulamentelor aplicabile pieței de capital.

Obligația de a publica hotărârile adoptate de acționari în Monitorul Oficial în termen de 15 zile de la aprobare continuă să existe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.