Armonizarea salariilor la C E Oltenia incepe cu…dezarmonizarea! Boza fuge de raspundere!

Patru etape de reducere a diferentelor salariale.

Problema diferentelor de salarii, intre lucratorii care fac aceeasi munca este o tema dezbatuta inca de la infiintarea companiei in 2012. La vremea respectiva, fosta SNLO a intrat in companie cu un castig mediu/salariat cu cca 1000 lei mai mic decat restul unitatilor si cu aproape 9000 de salariati.

Matematic, acoperirea acestei diferențe, ar fi necesitat o injecție de cca 100 milioane lei în fondul de salarii. Directorul de resurse umane al companiei, Ion Răuț a explicat atunci ca o armonizare pe segmentul minier ar fi reușit cu cca 80 milioane lei, resursa care a fost imposibil de accesat în bugetul anului 2013, anul cu cea mai redusa producție de energie.

Ion Răuț a arătat că începând cu 2013 s-au parcurs patru etape de armonizare a salariilor. „Boza nu a fost preocupat de ce s-a făcut în procesul armonizării salariilor pentru că pe toate planurile încearcă sa inducă ideea ca el, personal, face lucruri care nu s-au mai făcut în CEO. Inclinațiile narcisiste și necunoașterea istoriei companiei, îl fac pe acesta să arunce vorbe fără acoperire despre aproape toate activitățile din companie, de la salarizare, evaluarea personalului pana la rezultatele exercițiilor financiare”

Liderii de sindicat și acoliții lor și-au pierdut privilegiile!

Prima etapa s-a realizat la negocierea CCM din 2013 cand salariul minim pe companie a fost ridicat la 1020 lei(de 1,36 ori mai mare decat salariul minim pe economie) si s-a strans diferenta dintre clasele minime si maxime pe fiecare functie meserie.

Tot atunci au dispărut funcțiile de inspector social(cu salarii la nivel de director) ocupate de lideri de sindicat și s-au revizuit salariile celor care depășeau clasa maxima din contract. Economiile rezultate din aceste măsuri au fost distribuite, prin hotărâre unilaterala a administrație fără implicarea liderilor sindicali, la sfârșitul anului, tuturor salariaților în cuantum de 1000 lei/salariat, practic o alta formula prin care câstigurile salariale s-au armonizat.

A doua etapa de armonizare s-a materializat, începând cu 1 aprilie 2013, în reproiectarea sistemului de salarizare a 3200 salariați TESA și operativ, concomitent cu reorganizarea activității miniere în unități miniere de cariera și eliminarea unei verigi(EMC) prin care s-au redus zeci de funcții de conducere și astfel s-a întregit economia la fondul de salarii, distribuită tuturor.

Prime de vacanta discriminatorii, egalizate!

În a treia etapa armonizarea câștigurilor s-a concretizat prin introducerea adaosului de 250 lei pentru fiecare salariat, la negocierea CCM din 2015. E drept ca acest adaos a înlocuit prima de vacanta care, însa, avea o formula de calcul generatoare de mari discrepante intre salariați, având de câștigat tot cei cu salarii mari, inclusiv directorii. Adaosul introdus în 2015 a egalizat practic prima de vacanta la nivelul de 3000 lei/an pentru fiecare salariat, pana atunci unii primeau și câte 12000 lei.

Chiar dacă a fost intens contestata de liderii FNME, pe considerentul ca s-ar fi făcut discriminare între salariați și doar membrii SMEO au beneficiat de creșteri salariale, a existat și o a patra etapa de armonizare, în septembrie 2015, când au fost mărite aproximativ 3000 de salarii. Apartenența sindicală este un criteriu de plan secund, atâta timp cât au fost mărite salarii din partea inferioara a grilei  de salarizare și respectiv din nivelele mici ale fiecărei funcții sau meserii.

În 2017, salariile mici crescute sub presiunea legii, cele mari după gustul lui Boza!

Angajări politice, promovări pe criterii clientelare, revenirea privilegiilor retezate anterior, directori plătiți pentru ore suplimentare, toate au dus la consumarea a cca 12 milioane de lei din fondul de salarii, pentru care Boza nu oferă explicațe.  Astfel economia la fondul de salarii s-a cam „topit” determinând renunțarea la mult promisa și reglementata, prin art. 153 din CCM, armonizare a salariilor în 2017.  Până la urmă bruma de economie s-a distribuit tuturor, în cuantum de 450 lei/salariat, cu mult mai putin decât în 2013.

Bani pentru armonizare ar fi fost dacă nu se risipeau cei 12 milioane lei, mai ales și după ce fondul de salarii a fost suplimentat cu aproape 25 milioane lei, prin rectificarea bugetului.

24 milioane aruncate pentru a domoli nemulțumirile oamenilor! Boza fuge de răspundere!

Vineri, administratia CEO si sindicatele au repartizat structurilor componente 24 milioane lei, pentru a fi utilizate descentralizat in scopul atenuarii diferentelor salariale.

Fostul director de resurse umane, Ion Raut, arata, într-o postare pe Facebook, că nici acești bani nu vor rezolva discrepantele salariale, pentru că procedeul este greșit. Mai mult suma repartizată, reprezinta în medie 150 lei/salariat, semănând mai degrabă a: „Mai da-le Nicule 100 lei” ca în decembrie 1989.

Ion Răuț: „Tehnic, reducerea diferențelor salariale se realizează, într-o primă etapă, ridicând clasa minimă de salarizare pe companie și pe fiecare funcție și meserie în parte, după ce bineînțeles grila este indexată pentru a include contribuțiile care, de la 1 ianuarie 2018, trec în sarcina salariatului. Astfel se exclude  subiectivismul, cel care, în mare parte, este responsabil de discrepantele salariale. Și nu poate exista sistem de salarizare funcțional, dacă nu se definesc principiile de funcționare. Dar în mandatul lui Boza, salarizarea a pierdut noțiunile de sistem și principii”

 

 

Continuarea postării Ion Răuț sursă: Facebook.com

,,Nu cred ca se îndoiește nimeni ca șeful local, de mana cu liderul vor avea grija de oamenii lor, nu neapărat de cei cu clase mici. Asa s-a întâmplat până acum, așa se va întâmpla și acum.

Dezechilibrul major rămâne neatins, ba chiar se poate accentua cata vreme banii s-au repartizat fiecărei unități proporțional cu numărul de salariați, fără ponderarea cu clasa medie de salarizare pe o anumita meserie existenta în unitate.

Câștigul mediu pe uniățile provenite din fosta SNLO (Rosia-Peșteana, Roșiuța, Lupoaia, Husnicioara) vor rămâne în continuare cu câștiguri medii, așa cum au intrat în companie, mai mici cu cca 1000 de lei.

Dezechilibrul major este rezolvat din 2013 pentru personalul TESA și operativ, astfel încât un inginer nivel 1 are același câștig în toate unitățile și chiar în sediul central. La fel cei cu nivel 2,3 sau 4.

Modelul exista, a fost validat de timp, putând fi aplicat atât pentru CFL cât și pentru muncitori, dar la nivel centralizat, de unde se pot observa toate discrepantele. Rezolvarea dezechilibrelor este ușurată de existența resurselor financiare.

Acum s-a aruncat în deruta(fără a se indexa grila de salarizare, fără a se stabili fondul de salarii, înainte de negocierea CCM) suma de 24 de milioane, deși doar pentru acoperirea contribuțiilor care trec la salariat, fondul de salarii ar trebui sa crească cu aproape 154 de milioane.

Graba este dictata de teama lui Boza ca minciunile lui au starnit furia oamenilor si incearca sa mute raspunderea catre sefii de sucursale si unitati, precum si catre liderii de sindicat, care sunt dornici sa pipaie banii de salarii, si sa mai rezolve micile cumetrii locale.

Se vor da clase de salarizare, care vor aduce doar iluzia creșterilor salariale, mai ales ca grila nu a fost indexata prin înțelegerea administrație sindicate. Sa folosim chiar exemplul din articolul care însoțește aceasta postare.

Dacă un salariat cu clasa 18 primește doua clase de salarizare, câștiga 84 lei, dacă primește patru clase câștigă 176 lei. Pe când numai din indexarea grilei ar fi făcut un salt de 390 lei, peste care s-ar fi putut adăuga 101 lei(la doua clase) sau 211 lei(la patru clase). Dar pentru asta nu mai erau suficienți 24 milioane lei și ar fi trebuit aproape 29 milioane.

Cred ca s-a înțeles de ce n-a fost indexata grila și de ce s-au aruncat către oameni acești bani înainte de negocierea CCM. Boza e zgârcit pentru ca indicatorul care-i bagă lui, membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere bonusurile în buzunar, este profitul.

Dacă doar un sfert din profitul bugetat în 2017 s-ar reduce pe seama cheltuielilor cu personalul ar mai putea ajunge la salariați încă 46 milioane lei, de doua ori mai mult decât cele 24 milioane lei, pe care se face acum tam-tam. Profitul e făcut pe munca minerilor și energeticienilor, dar ii folosește lui Boza și altora ca el,,.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.