Cornel Bobâlcă ,,juristul,, din Ministerul Energiei calcă legea în picioare, pe bani mulți!

Autor: Marius DAEA

Este din ce în ce mai greu să faci lumină în cazul unor acte de corupție și de încălcări flagrante ale legii. Chiar ca jurnalist, folosind instrumentele legale avute la îndemână.

Funcționarii publici plătiți din taxele și impozitele românilor fac front comun cu infractorii. Se poziționează de partea cealaltă a baricadei.

Transparența decizională nu mai este o responsabilitate, așa cum prevede legea. ,,Juriști,, din Ministerul Energiei interpretează legea după bunul plac. Cornel Bobâlcă este unul dintre ei.

Bobâlcă este și președintele Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia. Acesta este folosit în mai multe Consilii de Administrație ale unor companii de stat. Astfel influența deciziile economice în favoarea celor care i-au dat sinecurile, dar și în favoarea intereselor personale.

Deși considerat ,,competent,, de către superiorii din Ministerul Energiei, omul este sărac lipit. Nu își permite nici măcar un autoturism personal, ceea ce nu mai este considerat de mult un lux, ci o necesitate. Sau cine știe, este mai profitabil să folosești mașinile și combustibilul statului.

Pentru Cornel Bobâlcă legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public nu există.

Cornel Bobâlcă președintele Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia

Am făcut o solicitare în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Verificam informația cum că în cadrul procedurii de selecție a lui Sorin Boza ca director la CE Oltenia s-ar fi încălcat legea.

 

Te-ai fi așteptat de la un jurist din Ministerul Energiei să primești un răspuns susținut cu articole din lege, așa cum se face. În schimb, Bobâlcă nu justifică în nici un fel refuzul de a pune la dispoziția publicului documentul solicitat.

Pentru a reîmprospăta memoria ,,juristului,, din Ministerul Energiei, redăm mai jos tot art. 12 din Lega 544/2001, pentru a se vedea ca documentul solicitat de noi nu este exceptat de la accesul liber al cetățenilor, dovada că în răspunsul primit nu a fost invocat acest text de lege. Bobâlcă  nu ne-a permis accesul la informații după lege aplicând probabil reglementări pe care le fabrică în buda proprie.

Din articolul de lege de mai jos și un copil de clasa a IVa înțelege clar care sunt documentele care nu pot fi destinate publicității. Numai ,, juristul ,, Ministerului Energiei nu înțelege.

Art. 12. – (1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art. 1, urmatoarele informatii:
a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii;
b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale României, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii;
c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii;
d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii;
e) informatiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun în pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfasurare;
f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate în proces;
g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor.
(2) Raspunderea pentru aplicarea masurilor de protejare a informatiilor apartinând categoriilor prevazute la alin. (1) revine persoanelor si autoritatilor publice care detin astfel de informatii, precum si institutiilor publice abilitate prin lege sa asigure securitatea informatiilor.

ART.12/Legea 544/2001

Solicitarea către Ministerul Energiei:

În spațiul public din Gorj există informația, că în cadrul  procedurii de selecție a Directorului Direcție Dezvoltare al CE Oltenia Sorin Boza s-au încălcat normele OUG 109/2011.
Pentru a verifica aceste aspecte am solicitat în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, copie după documentul public din cadrul procedurii, Scrisoarea de intenție a domnului Sorin Boza scrisoare redactată conform cerințelor companiei.
Complexul Energetic Oltenia refuză să ne pună la dispoziție copie după  documentul solicitat în vederea clarificării, pe motiv că dl Boza are drept de proprietate intelectuală asupra documentului.
De menționat este faptul că legiuitorul a emis OUG 109/2011 tocmai pentru a transparentiza procedura de selecție.
În acest context solicit Ministerului Energiei în calitate de acționar majoritar să ne transmită poziția oficială în legătură cu cele precizate mai sus.
1. Documentul solicitat de noi ( Scrisoarea de intenție) din cadrul uni proceduri de selecție este document confidențial?Putem vorbii în acest context de drept de proprietate intelectuală atâta timp cât candidatul avea de răspuns la întrebări formulate prin Scrisoarea de așteptări în cadrul unei proceduri de selecție în baza OUG 109/2011?
2. Ministerul Energiei susține astfel de practici netransparente?
Răspuns Cornel Bobâlcă

Când vezi astfel de atitudini este normal să te întrebi cum a ajuns un astfel de șmecheraș în Ministerul Energiei? Mai mult, în organele de conducere ale unor importante companii de stat?

Ce interese personale sau de grup l-au propulsat în aceste poziții? În așa fel încât să ignore legea într-un mod atât de flagrant și  neprofesionist? Doar pentru a apăra un alt personaj ca și el cu care stă pe grămada de bani  a Complexului Energetic Oltenia.

Este adevărat domnule ,,jurist,, că ați încercat să vă băgați anumite interese, cel puțin în CE Oltenia? Ați reușit?

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.