Grosierul Boza

Autor: Marius DAEA

Pentru Directorul Complexului Energetic Oltenia, cuvântul ,,grosier,, înseamnă mult, gros sau mare și cine știe ce-o mai fi prin mintea omului. Însă dicționarul limbii române îl contrazice.

Boza nu  trebuie să se simtă ofensat că am titrat ,, Grosierul Boza,, practic am folosit cuvântul dându-i conotația folosită  de el. Poate astfel directorul ce ,,guvernează,, peste 13.000 de mineri și energeticieni realizează cât de mare este gafa.

Dacă interpretăm cuvântul grosier după DEX, atunci titlul materialului s-ar traduce astfel: ,,lipsitul de educație, lipsitul de cultură, lipsitul de bune maniere Boza,,. Doamne ferește, nu pot să titrez astfel, însă încerc să demonstrez cât de penibil poate fi acest personaj căzut din cer pe meleaguri gorjene.

În același timp nu trebuie luat în bâză, ci să ne îngrijorăm că poate fi posibil ca în cine știe ce împrejurare, cum omul nu cunoaște sensul cuvintelor, să ia decizii catastrofale.

Sorinel Boza Director General CE Oltenia:

,,Toate acestea afectează grosier costul de producţie a energiei electrice la noi în Complex şi ne face să ne gândim la ce decizie luăm in viitor,, a declarat pentru presa locală Boza.

Ce spune DEX-ul despre cuvântul grosier folosit iresponsabil de Boza:

GROSIÉR, -Ă, grosieri, -e, adj. Care este lipsit de finețe; care este făcut fără grijă, fără finețe. ♦ Fig. Care este lipsit de educație, de cultură, de bune maniere. [Pr.: -si-er] – Din fr. grossier.

Nu este singura gafă lingvistică a lui Boza

După prima întâlnire cu sindicatele, Boza a declarat că a avut o ,,întâlnire informală,,. Probabil Managerul CE Oltenia a vrut să spună că a avut o întâlnire de informare, fiindcă în DEX informal înseamnă:

INFORMÁL, -Ă, informali, -e, adj. 1.Care se desfășoară în absența determinărilor și cadrelor instituționale, oficiale, formale; neoficial, neprotocolar, familiar.

Atunci întâlnire ,,informală,, Boza-Sindicate ar fi trebuit să se desfășoare în afara companiei, undeva la un proțap, o ciorbă ceva. Deși astfel de întâlniri de informare/negociere  sunt oficializate prin documente.

Dacă nu știi să vorbești, mai bine taci.

Poți trece cu vederea astfel de lipsuri unor oameni simpli, însă, așa cum spuneam, Boza este deasupra  a 13.000 de salariați, plătit cu mii de euro pe lună pentru presupusele competențe. Boza se laudă cu tot felul de ,,diplome,, masterate, doctorate, limbi străine vorbite. Normal ar trebui să știe ce vorbește. Este incredibil cum la un astfel de nivel să nu cunoști sensul cuvintelor informal și grosier și să abuzezi într-un mod grosier de ele.

Ion Răuț îi suflă-n ceafă lui Boza și taxează orice prostie

Într-o postare pe Facebook, Ion Răuț, fost director de resurse umane la CE Oltenia, nu a putut să treacă cu vederea gafele monumentale.

,,Lăudatul, plânsul și minciuna-metodele manageriale ale lui Boza!

“Dacă nu poți descrie ceea ce faci ca pe un proces, înseamnă că nu știi ce faci.”
– W. Edwards Deming

Rar mi-a fost dat să văd un individ atât de preocupat să facă și să spună ceea ce nu are legătură cu mandatul și atribuțiile sale. Am văzut manageri urechiști, unii fără responsabilitate, alții incompetenți, dar nici unul nu a reușit paralelismul perfect în raport cu ceea ce trebuiau să “producă” între două indemnizații babane.

Din primele zile ale mandatului său am sesizat că omul este din alt film, dar nu mi-am putut închipui că va călca atât de mult în strachini. E drept, acum este “hăituit” de backgroundul minciunii și incompetenței din scurtul mandat la conducerea CEO. Și se află într-un epuizant efort de a acoperi, dacă se poate acoperi ceva.

Acum se plânge de creșterea prețului certificatelor, care afectează semnificativ (nu grosier dle Boza!) costurile CEO. Tot anul 2017 s-a lăudat cu profitul “afectat puternic” de creșterea prețului pe piața de energie. Așa sunt piețele, RAUTăcioase, când cresc, când scad, iar managerul spectator doar observă!

Aparițiile publice arată un manager obosit, lipsit de ordine proprie și autocontrol, care pierde chiar și proprietatea termenilor. Îi recomand să mai consulte DEX-ul ca să vadă semnificația termenilor “informal” sau “grosier”.

Informal nu are legătura cu informarea (Boza: “a fost o ședință informală cu sindicatele”-ședința este totdeauna formală, cadru organizat…). Grosier e altceva decât mult, intens, puternic, semnificativ (Boza: “…afectează grosier bugetul…”).

Bine ar fi dacă Boza ar observa că activitatea sa la CEO e cam grosieră! Dar diplomele nu țin loc de cultură și caracter!,,

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.