Contabilitatea CE Oltenia este vraiște!

Laurențiu Ciurel a publicat azi pe bloul personal un material prin care demonstrează cu cifere care par verosimile dar și cu texte de lege idicate că s-a manipula contabilitatea Complexului Energetic Oltenia. Lucru ce duce compania de stat în colaps.

Aveți mai jos textul publicat de Laurențiu Ciurel

,Nu intenționez să polemizez cu băieții de la CEO. Vor avea timp sa dea explicații, si nu prin comunicate de presa. Dar sunt locuitor, eu, familia si prietenii, al unui oraș, județ, al unei țări pana la urmă, de care ăștia isi bat joc in fiecare zi. Lăsați fără stăpân, cu CEO pe mana, gașca lui Boza e maimuța cu briciul in mana.

După ce am dat drumul la materialul cu  Bobalca, a venit un comunicat de presa. Unde? In Biz-Magazin, ce naiba o fi aia. Cred ca e un site de tip feisbuc, așa mai ieftin.

Ia sa vedem ce zice comunicatul, printre o grămada de bălării menite sa-l facă de necitit:

Conform prevederilor IFRS, “un provizion este recunoscut numai in momentul in care : o entitate are o obligație curenta generata de un eveniment anterior, este probabil ca o ieșire suplimentara de resurse sa fie necesara pentru a onora obligația respectiva si se poate realiza o estimare credibila a valorii obligației” (pe baza datelor din ultima zi a anului bugetar).”

Ce mă?

Măi Boza, Bălasoiu si compania, sunteți bolunzi? Pai voi știți ce e aia IFRS? IFRS e de 100 de ori mai prudențialist decât standardele romanești. Sa te pună IFRS sa faci provizion in ultima zi din an, când tu ai deja valoarea certa a mărfii provizionate, sau cum o sa vedem mai încolo, ai si plătit-o, cu factura pe care scrie preț, cantitate data? Pai rade de voi colegii voștri, academicienii! O fi Biz-Bizu asta ziar de bloc cu 3 etaje, da’ cum sa scrii așa ceva??

Boza citeaza din IFRS si la sfârșit baga si el o paranteza, de la el, așa, care ar explica cică de ce s-a făcut ca a  produs zero megawați/ora timp de 6 luni, iar daca a produs ceva i-a produs fără cărbune, doar cu aer, mai tare ca eoliana, pentru ca nu a produs CO2, conform situațiilor financiare. Daca producea, trebuia sa cumpere certificate sau sa facă provizion.

Nu bre, IFRS te obliga chiar sa faci provizioane in momentul producerii actului, nu odată pe an. Pai atunci ai constata ca ești 12 luni consecutive pe plus, din ianuarie pana in decembrie, dar anul îl închei pe minus. Ce făcurăm, mă nene, mă?

Ia uite ici cum zice legea:

  1. – (1) Principiul contabilității de angajamente. Efectele tranzacțiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacțiile si evenimentele se produc (si nu pe măsura ce numerarul sau echivalentul sau este încasat sau plătit) si sunt înregistrate in contabilitate si raportate in situațiile financiare ale perioadelor aferente.

sau,

IAS 37. Provizioane, datorii contingente si active contingente

Acest standard definește provizioanele ca fiind datorii incerte din punct de vedere al perioadei de exigibilitate sau al valorii. Un provizion trebuie recunoscut in contabilitate atunci si numai atunci când :

  • O entitate are o obligație curenta generate de un eveniment trecut; (Boza zice ca nu are obligație si face provizion zero.)
  • Este probabil ca o ieșire de resurse care afectează beneficiile economice si este necesara pentru a onora obligația respectiva; (Boza zice ca nu estimeaza nici o iesire de resurse.)
  • Poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligației. Standardul precizează ca, numai in cazuri foarte rare, nu este posibila o estimare credibila a acestuia. (la 16 euro preț, Boza estimează preț viitor zero)

Suma înregistrata ca si provizion trebuie sa reprezinte cea mai buna estimare a plaților necesare pentru stingerea obligației curente la data bilanțului adică suma pe care entitatea ar plăti-o in mod normal la data bilanțului pentru a stinge obligația sau pentru a o transfera unui terț la acel moment.
Provizioanele trebuie reanalizate la fiecare bilanț si trebuie ajustate astfel incat sa reflecte cea mai buna estimare curenta.

 

Nici eu nu le-am știut, da’ am avut pe cin’ sa-ntreb. Cum naiba de nu v-a deschis capul si vouă Pusa Jianu,  care-i  juristă, economistă sau mai știu eu ce alta  istă o mai fi, făcuta la Chișinău?

Așa ca vrăjeala cu IFRS uitați-o. O sa vedeți la expertiza. Sunteți cu peste 500 milioane pe pierdere, daca scade certificatul la 15 euro rămâneți cu 300.

 

Si acum sa trecem la subiect.

Consiliul de Supraveghere a încasat zeci de mii de euro, fiecare membru, pentru rezultatul financiar de 180 de milioane de Ron profit aferent lui 2017. Reprezentanta Fondului Proprietatea, o persoana cu mult mai rezonabila si profesionista decât am avut eu parte, a fost singura care a refuzat banii.

Acest rezultat este însa falsificat grav,  cu buna știința.

A fost falsificat pentru a mitui practic pe supraveghetori ca sa închidă ochii. Cum au si făcut-o, câteva luni mai târziu, când au înghițit aiureala cu rezultatul la 6 luni si zero provizion pentru CO2, cu gândul la alte zeci de mii de euro. Unii spun ca unul dintre membrii CS, fost coleg de liceu al lui Boza, îl tine la curent cu toate discuțiile interne din Consiliu, avertizându-l de cate ori e in pericol, sa știe unde sa ungă osia. Nu știu. Ce știu însa, este ca ce o sa va relatez mai jos este adevărul.

La data de 1 ianuarie 2018 CEO trebuia sa mai achiziționeze  9,5 milioane de certificate de CO2. Cum refuzaseră sa cumpere cu 4,27 euro (da, asta a fost prețul in aprilie pe bursa primara pentru 4 ore), apoi refuzaseră si cu 5, cu 6 sau 7 euro, s-au văzut nevoiți sa cumpere cu preturi care variau intre 10 si 14 euro, la o medie de 12.5 euro pe certificat. Au început sa cumpere in ianuarie si au finalizat pe la jumătatea lui aprilie, pentru ca prin 27 începe încărcarea certificatelor in Registrul Unic, care trebuie finalizata pana in 30 aprilie. In ianuarie, deși băieții vad ca prețul trece de 10 euro, provizioneaza toata cantitatea ce mai era de cumpărat cu 8 euro.

Tocmai pentru ca toate a aceste  provizioane cu sume prezise practic, sa se transforme in cheltuieli certe , exigibile, termenul pentru încheierea si depunerea situațiilor financiare pentru anul anterior este 30 mai. Se presupune ca pana atunci ti-ai validat ca certă orice cheltuiala si venit si poți sa ai o imagine clara .

Si aici începe INGINERIA tip CRAIOVA (acolo am văzut cele mai mari șmecherii fără neuroni, sunt sigur 100% ca de acolo vine si asta)

Deși au facturi cu cantități, preturi, pe care scrie clar “aferent 2017” (e obligatoriu, nu cred ca cei de la munca de jos au măsluit ceva), Boza si ceata lui prind in contabilitate cheltuiala din provizion , de 8 euro pe certificat, si nu cea din factura, de 12,5 (pe medie). Pușcărie!!!!

Si acum sa facem un calcul. Deci in loc de 12,5 euro din factura au făcut  socoteala cu un 8 euro imaginar. Cu cat au diminuat de cheltuiala reala, marind profitul?

9,5 milioane de certificate  X 4,5 euro diferența neluata in calcul X 4.6 lei un euro,  egal:

192.375.000 lei

Profitul declarat a fost 180 milioane lei, ascunzând o cheltuiala deja făcuta de 192 milioane. De fapt e pierdere.

PUSCARIE! cu banii plătiți doar ca impozit pe profitul fictiv fiecare salariat putea primi o suta de lei la salariu. Așa, au luat cei din CS cate 120 de mii de lei.

Știți ce e grav?

AGA care a confirmat situațiile financiare a fost in 15 mai. La o luna după ce se cumpăraseră toate certificatele. Normal ca in Minister se știa ca sunt deja cumpărate. De ce nimeni nu a verificat daca sunt introduse in costuri? Sau Bobalca, consilier al ministrului si președinte CS, a făcut un mic trafic de influenta ca sa se închidă ochii? Din ditamai bonusul se putea împărți.

Si altceva mult mai grav. CEO este obligata de lege sa aibă Auditor Financiar. Cat am fost Director, am ținut ca auditul sa se facă la una din firmele BIG FOUR. Am făcut doar cu KPMG si Deloitte. In 2015 am greșit grav lăsând contractul sa fie câștigat de BDO, o firma despre care nu știam nimic. Daca as fi știut ca ei au auditat Craiova înainte de 2012 i-as fi scos pe ușa afara, pentru faptul ca nu au văzut niciuna din minunile economice de acolo, importate apoi si acoperite la grămada in CEO.

Raportul auditorului a avut loc pe 24 aprilie. La o săptămâna după ce se achiziționaseră TOATE certificatele. Cum de nu s-a prins BDO? Sunt doua variante : prosti sau hoți. Pentru ca iată ce fraza găsim in raportul din 24 aprilie:

“Întrucât la data închiderii exercițiului financiar aceste certificate nu sunt achiziționate integral societatea raportează un provizion aferent conform OMFP 1802/2014 aceste provizioane sunt recunoscute la valoarea care ar fi fost achitata de societate daca ar fi achiziționat certificatele la 31 dec 2017.”

Aceasta fraza îngroapă BDO . Pentru ca la data închiderii exercițiului financiar ERAU achiziționate. Cum faci nota contabila de provizionare cand stii clar cat ai dat pe ele? Chiar si provizionul, conform IAS 37 ai obligația sa-l reactualizezi la fiecare bilanț. Daca cineva găsește in 1802 minunea asta eu mănânc 1802. Observați ca BDO nu citează articolul de care ar face vorbire, doar așa, 1802,  care are 70 de pagini.

Acum hai sa va citez eu din 1802, art.74, aliniat.3:

Daca o entitate primește, ulterior datei bilanțului, informații despre condițiile ce au existat la data bilanțului, entitatea trebuie sa actualizeze prezentările de informații ce se refera la aceste conditii, in lumina noilor informații.

 

Următorul Directorat numit la CEO trebuie sa dea in judecata urgent BDO pentru inducere in eroare a utilizatorului.

 

La închiderea lui 2015, BDO a obligat CEO sa provizioneze cu 9 euro, deși prețul la 31 dec. era 7,7 euro. A rămas 7 si provizionul s-a constituit in profit  ( a ieșit imediat cu el  Ciubotarica). BDO a obligat atunci CEO sa provizioneze procesele ca si cum le-ar pierde. In 2016 orice proces câștigai era profit. A previzionat stocurile din depozite. Daca scoteai un rulment din magazie  valoarea lui era profit. A provizionat toate datoriile primăriei Craiova către CEO, aceleași din 2011- 2012, pe care atunci nu le văzuse.

Cum de s-a schimbat politica bai BDO? Ați luat ceva? Daca da, cat?

 

Dumnezeu, in mărinimia Lui, a fost darnic cu gașca lui Boza. Le-a dat preturi duble la energie, le-a dat iarna ușoara, ușoara. Le-a dat certificate cu 4 euro si posibilitatea de a hedgiui costul unui certificat  pentru un an, prin plata unui comision.

Hedging, (sa nu creda omul ca injur pe alta limba) este  un sistem de protecție împotriva fluctuațiilor  unui curs. Fondurile dintr-un pe cont sunt stabilizate la o valoare curenta in acel moment. Astfel, hedging-ul ajuta la reducerea expunerii vreunui risc legat de modificările  de pret, si ajuta ca rezultatul sa nu fie afectat de fluctuații.

Sa traducem lui Boza. In 2014 am specializat un copil care mi s-a părut isteț in Operațiuni bursiere si Bursa de CO2. După ce s-a școlit omul a dat examen de Dealer pentru Bursa primara, la sediul Bursei din Leipzig, in Germania. N-am crezut ca ia din prima examenul. L-a luat. M-am bucurat de parca l-am luat eu. Este singurul  din sistemul energetic care poate accesa Bursa primara, care practic ia certificate la prima mana, cel mai ieftin. Pentru CEO băiatul asta e un asset valoros, un profesionist.

Nu mă dau mare, dar jur ca am făcut-o știind ca va veni vremea cu 20 de euro pe certificat.  Cu o cheltuiala variabila de maxim un euro pe certificat, daca ar fi fost finanțat, adică daca i s-ar fi dat 2-3 milioane de euro pe mana si  s-ar fi pus la panda, ar fi putut bloca prețul de 4 sau 5 sau 6 euro pe certificat pentru un an. I-am spus copilului atunci: cândva o sa vina vremea  sa ai doua trei milioane de euro sa te joci cu ei si sa-i înmulțești de zeci sau sute de ori pentru firma asta, din hedging de CO2. Omul e viu. Mă rog, nu-i chiar așa simplu cum suna, omul poate explica mai bine, eu știu doar ce trebuia sa știu. Am încercat sa-i explic lui Boza fenomenul in ianuarie, dar după 3 minute obosește, îl pierzi, începe sa gângurească un cântecel.

Ce vreți mai mult?

Așa ca Dumnezeu, după ce S-a lămurit cu cine are de-a face, a zis : V-am dat de toate, dar sunteți varza, așa ca ia mai duceți-va voi la celălalt (dracului adică)!

Si le făcu certificatu’ 25 de euro.

Vorba lui Her Klaus: niște penali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.