Derapaj profesional la TVR Craiova. ,,Partizanat politic,, minciună, fake news și ,,abuz grosolan,, în numele PSD

de Marius DAEA

Nicio organizatie media din România, fie de stat sau privată nu si-a permis până la TVR Craiova să ducă în asa hal în  derizoriu profesia de jurnalist, să încalce legea audiovizualului si orice statut si cod etic profesional doar pentru a intra în gratiile unor politicieni precum  Lia Olguta Vasilescu și Claudiu Manda.

Din păcate, ceea ce s-a întâmplat la TVR Craiova la inaugurarea drumului expres Craiova- Pitești poate folosi în manualele de jurnalism ca exemplu negativ.

Ceea ce este mai grav este faptul că toate aceste derapaje se fac pe bani publici, fără pic de responsabilitate si respect față de publicul TVR.

TVR Craiova a transmis în direct, având în spate patru masini si trei borduri, că s-a inaugurat drumul expres Craiova- Pitesti, asta în conditiile în care pentru acel drum nu există nicio autorizatie de la nicio institutie, însă prezenti la fața locului au fost Dragnea, Lia Olguta Vasilescu si candidatul pentru un fotoliu în Parlamentul European, Claudiu Manda.

După terminarea simulacrului de inaugurare a drumului expres Craiova- Pitești a dispărut butaforia.

Pentru că a arătat adevărul, jurnalista Ramona Săseanu a fost supusă unui abuz grosolan din partea Ancăi Dindirică, coordonatoarea TVR Craiova.

Ramona Săseanu, jurnalista TVR Craiova, a publicat a doua zi  pe pagina personală Facebook o fotografie cu locul unde se desfășurase așa-zisa inaugurare. Se putea observa cu usurință din fotografie că disparuseră toate utilajele, chiar si bordurile, locul era pustiu.

Deși postarea a fost facută pe o pagină personală, TVR Craiova a transmis un comunicat de presă  prin care practic se dezicea de propriul salariat, și asta în conditiile în care  Ramona Săseanu arăta adevărul după ce TVR Craiova, cu o zi inainte, transmisese numai minciuni.

Mai mult, soțul directoarei TVR Craiova, Lucian Dindirică, a rostogolit pe pagina de Facebook comunicatul transmis de institutia condusă de soție.

După gafa directoarei de a da un comunicat de presă, pagina de Facebook TVR Craiova a fost invadată de un festival de înjurături, reproșuri si acuzatii din partea publicului. Mai mult, raitingul paginii a scăzut semnificativ.

Comunicatul TVR:

,,Precizări TVR

Ca urmare a imaginii postate în mediul online de Ramona Săseanu, salariat în cadrul TVR Craiova, referitoare la stadiul lucrărilor pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești, SRTv face următoarele precizări:

TVR Craiova, în acord cu misiunea sa de serviciu public, de a asigura informarea corectă a publicului, se delimitează de iniţiativa doamnei Săseanu, având în vedere că aceasta nu exprimă realitatea de la faţa locului, aşa cum, de altfel, a fost prezentată în programele de ştiri ale televiziunii publice.

Demersul doamnei Săseanu s-a desfăşurat în afara atribuţiilor de serviciu. Imaginea postată pe Facebook este o prezentare trunchiată a realităţii de la faţa locului, reportajele realizate şi difuzate de TVR şi postate pe platforma tvr.ro arătând o situaţie diametral opusă.

TVR va continua să prezinte situaţia lucrărilor de pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești, asigurând o informare completă şi corectă a telespectatorilor, în programele de ştiri şi pe platformele online oficiale.

Serviciul Comunicare, 

Relaţii Publice şi Protocol.

Cine sunt soții Dindirică

Cei doi soți au fost corespondenți din Dolj unul pentru Realitatea Tv iar celalalt pentru National TV. Au trecut baricada direct pe funcții de directori, probabil pentru serviciile prestate în calitate de ,, jurnalisti,, au fost recompensați de PSD Dolj. Ce făceau atunci fac și acum servicii la comanda lui Ion Preoteasa presedintele Consililui judetean Dolj si a Olguței Vasilescu.

De când au obtinut, cu sprijinul PSD Dolj, funcții de conducere bine plătite, Anca Dindirică, coordonatoare TVR Craiova cu atributii de director, a ajuns pe funcție direct cu numire, nesusținând nici un concurs pentru a-i certifica  competențele. Soțul acesteia, Lucian Dindirică, a fost pus director la Biblioteca Județeană Alexandru si Aristia Aman. Astfel ei  au devenit o familie prosperă, care ține în mâini frâiele mass-mediei din Dolj în favoarea PSD Dolj.

Rețeta  este simplă și de succes: susținuți de Ion Preoteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, care aprobă bugete mult mai mari decât necesarul Bibliotecii Judetene, ca mai apoi banii să meargă către majoritatea publicațiilor locale prin diverse metode, fie parteneriate media, contracte de publicitate, anunțuri, felicitări de sărbători și alte forme, în urma unor proceduri de achizitii directe. 

Astfel, Lucian Dindirică, membru PSD Dolj, asigură PR-ul PSD-ului din bani publici.

De exemplu, conform execuției bugetare, biblioteca condusă de Dindirică și-a făcut reclamă și publicitate după cum urmează: în anul 2016 a cheltuit 104.560 lei, în 2017 -146.867,16 lei iar în 2018 și-a promovat biblioteca de 115.581,44 lei (sursa ANAF), nepunând la socoteală bugetele pentru publicitate de la Consilul Județean Dolj și celelalte instituții subordonate.

TVR Craiova, deși este subvenționată integral de la bugetul de stat, rar presteazaă servicii publice gratis, așa cum îi este menirea, de cele mai multe ori o face contra cost, mai mult decât o televiziune comerciala.

Tot pe filiera PSD, la orice eveniment, chiar și ca partener media, TVR Craiova, pe lângă faptul că li se asigură masă și cazare  echipei de producție, încasează de la instituții publice ( primării, consilii judetene din Oltenia) sume consistente de bani, transformându-se astfel într-o televiziune comercială.

Nașa și-a pus finul șef la stiri.

După aceeași metodă de a numi si nu de a da concurs, Anca Dindirică și-a numit finul șef peste știrile TVR Craiova. Insă paradoxul nu se opreste aici. Tiberius Mușuroi, finul Ancăi Dindirică, numit de curând șef la stiri, este membru supleant în Consiliul de Administrație  al TVR propus de PSD. De aici intelegem cu ușurință cum echipa PSD din TVR Craiova s-a putut coordona așa bine la realizarea fake-news-ului de la inaugurarea drumului expres Craiova – Pitești.

Ca membru supleant în Consiliul  de Administratie al TVR din partea PSD, Tiberius Mușuroi conduce acum redacția de știri a TVR Craiova, pozitie ocupată fără concurs și realizează emisiunile ,, Retrospectiva săptămânii,, și ,, Spațiul deciziilor,, și prezintă și știrile.

Poziția  cu care a fost uns finul Mușuroi de către nașea Dindirică nu există în organigrama TVR, a fost inventată pentru a-i da finului o pozitie mai bună și un salariu mai mare. Postul de producător executiv cu atribuții de coordonare  exista doar la doua studiouri teritoriale Craiova și Cluj inventat pentru sinecuriști.

Un deputat PNL a sesizat CNA și cere demisia Ancăi Dindirică, coordonatoarea TVR Craiova.

Deputatul PNL Nicolae Giugea a făcut o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului prin care arată toate derapajele profesionale de la TVR Craiova și cere sancționarea postului si demisia celei care a girat astfel de practici ilegale si neprofesionale.

De mentionat este faptul că la TVR Craiova, ceea ce s-a întâmplat la inagurarea drumului expres Craiova- Pitești nu este un caz izolat, astfel de abateri au loc frecvent.

Așa arată una dintre postările TVR Craiova:

,,Veste bună pentru olteni și nu numai! Astăzi au început lucrările pe două dintre cele patru tronsoane ale drumului #expres #Craiova-Piteşti. La eveniment au participat Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, #LiaOlguţaVasilescu, secretar al Camerei Deputaţilor şi #ClaudiuManda, vicepreședinte al Senatului României. Mai multe aflați din materialul realizat de colegii noștri, Andrei Marinaș și Cristi Roșu,,

Televiziunea publică TVR, de când este condusă de Doina Gradea, a devenit una dintre cele mai netransparente instituții publice. Le-am solicitat cu ceva timp în urmă în baza legii 544/2001 să ne transmită care sunt costurile cu chiria la TVR Iași, din spatiul închiriat de la Mitropolia Iașiului, se vehiculau sume colosale, însă TVR a refuzat să ne transmită aceste informații, care de altfel erau informații publice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.