Un nou referendum în Gorj

U

Pensionabilul Adrian Gorun, 67 de ani în iunie 2019, Președintele Senatului Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează și el un referendum

Pentru că Președintele României, Klaus Werner Iohanis , a organizat un referendum pe tema justiției și i-a ieșit, un alt Președinte, de data asta al Senatului Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, s-a gândit să organizeze și el, pe 10 iunie 2019,  un referendum referitor la modalitatea de alegere a rectorului universitați pentru mandatul 2020-1024.

În acest sens, membrii comunității academice gorjene, din an în an mai puțini, ca și studenții universității, sunt chemați la urne să decidă modalitatea de alegere a rectorului pentru mandatul viitor.

Legat de modalitatea de alegere a rectorului există două modalități, ambele prevăzute în Legea nr.1/2011, și anume:

  1. Prin votul tuturor membrilor comunității academice și al reprezentanților studenților în Senatul universității;
  2. Prin concurs, organizat de Senatul universității, al cărui președinte este începând din anul 2012 Adrian Gorun care, dacă ar fi în alt centru universitar, ar fi fost pensionat de acum doi ani, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani.

Alegerile din anul 2012 au fost primele când funcțiile de Rector și Președinte al Senatului nu mai puteau fi cumulate de aceeași persoană și nici nu mai era permis unei persoane să cumuleze mai mult de două mandate în funcția de Rector în aceeași instituție de învățământ superior.

În aceste condiții fostul Rector, Adrian Gorun, a trebuit să se mulțumească și cu funcția de Președinte al Senatului care, deși nu figurează ca funcție de conducere în Legea nr.1/2011, prin Carta Universității ea fost “împănată” cu o “puzderie” de atribuții, multe din ele fiind preluate de la funcția de rector, asfel încât acesta a fost golită de conținut cu scopul de a face din Rector un element de “decor”. Și totuși, acest element de „decor” este Președintele Consiliului de Administrație al universității și, în consecință, ordonatorul de credit al acesteia, adică omul cu banii.

Pe lângă cele spuse mai înainte mai trebuie amintit un lucru foarte important, care este specific doar Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și anume, Hotărârile Consiliului de Administrație sunt supuse aprobării Senatului, după ce mai înainte au fost verificate de cele 4 comisii ale Senatului. Asta înseamnă că Rectorul Universității “Constantin Brâncuși”, care este și Președintele Consiliului de Administrație al universității, nu este “de capul lui”, el fiind sub “talpa” Senatului și a Președintelui Senatului.

Înainte de a arăta de ce și pentru cine este important acest referendum trebuie să spunem că în toate centrele universitare de stat din România, dar absolut în toate, alegerea rectorului se face prin votul tuturor membrilor comunității academice și al reprezentanților studenților, cum de altfel s-a făcut și în Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, până în anul 2016.

Dacă alegerea Rectorului s-ar face prin votul tuturor membrilor comunității academice și al reprezentanților studenților ar exista riscul să ocupe această funcție o persoană care ar putea scăpa, la un moment dat, de sub controlul Senatului și al Președintelui Senatului, care de obicei fac legea în universitate. Dar cel mai mare pericol pentru Președintele Senatului, care ar putea veni din partea unui Rector ales prin vot,  ar fi ca acesta să nu-i mai aprobe cererea de prelungire a  activității didactice, fapt ce ar echivala cu trecerea în pensie și pierderea funcției de Președinte al Senatului, care l-ar transforma pe acesta în “nimic”. În al doilea rând, alegerea  rectorului prin votul tuturor membrilor comunității academice și al reprezentanților studenților i-ar da acestuia o mai mare legitimitate și n-ar mai putea fi demis prea ușor, în caz de nesupunere, de către Senat și Președintele Senatului.

În schimb, alegerea prin concurs, organizat de Senatul universității, este altceva. Președintele Senatului este Președintele comisiei de concurs, Senatul prezidat de Președinte stabilește membrii comisiei de concurs, stabilește tematica concursului și tot el desemnează câștigătorul.

Prin această modalitate de alegere a Rectorului, care este la mâna Senatului și a Președintelui său, au fost desemnați ca rectori, în 2017, Popescu Luminița Georgeta, demisă tot de Senat în mai 2017 și actualul Rector, Toader Nicoară în 2017, de la UBB-Cluj, desemnat de Senat și Președintele Senatului să conducă universitatea gorjeană. Aducerea acestuia nu este întâmplătoare, el fiind cel care a acordat titlul de doctor unor membri ai familiei Gorun, iar apoi le-a dat și abilitarea(dreptul de a conduce doctorate) atât timp cât era șef al unei școli doctorale de la UBB-Cluj. Mai trebuie spus că el nu stă la Târgu Jiu decât două zile pe săptămână. Mașina universității face patru drumuri în fiecare săptămână la Cluj, îl aduce în ziua de marți și cel târziu joi este dus la Cluj. El nu este cadru didactic al Universității “Constantin Brâncuși” ci doar îndeplinește funcția de Rector pentru care primește în jur de 10.000 lei pe lună. Asta, în timp ce universitatea se află în colaps financiar constatat de Curtea de conturi Gorj; pe luna aprilie nu a plătit integral salariile pe norma de bază, a folosit fondurile destinate burselor pentru studenți pentru plata salariilor angajaților, nu a acordat sporul neuropsihic pe ultimele luni, iar plata cu ora nu a fost plătită de la începutul anului universitar, cadrele didactice fiind  obligate să efectueze norme suplimentare gratis. În același timp, universitatea plătește din venituri proprii patru prorectori pentru aproximativ 2.300 de studenți și a înființat numeroase departamente și un institut de cercetare, toate prevăzute cu indemnizații de conducere cuprinse între 20% și 30%, plătite tot din venituri proprii.

Așadar, referendumul care se organizează în Universitatea “Constantin Brâncuși” are două obiective: Să securizeze pentru cine trebuie, în viitorul mandat, funcția de Președinte al Senatului și să ofere posibilitatea Senatului și Președintelui său să decidă cine va fi viitorul Rector al universității.

Se dă ca sigur că noul Rector al universității, în viitorul mandat,  va fi tot un membru al familiei Gorun, în prezent decan la una din facultățile universității gorjene.

Dacă, așa cum se zvonește, în urma referendumului va ieși câștigătoare varianta cu alegerea rectorului prin concurs organizat de Senat și Președintele Senatului atunci se pun următoarele întrebări:

  1. Oare cât timp mai poate sta această universitate la mâna unui singur om, care trebuia să iese la pensie acum doi ani, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani ?
  2. 12 ani de funcții la cel mai înalt nivel pentru aceeași persoană, timp în care universitatea a ajuns de la 6.500 de studenți la 2.300, nu sunt suficienți pentru a vedea încotro se îndreaptă universitatea gorjeană ?

Poate, pe buletinele de vot ar fi trebuit  trecute și aceste întrebări având în vedere faptul

că, de exemplu, la Universitatea Politehnica Timișoara, Tribunalul Timiș a decis că pensionarii menținuți abuziv în funcții de conducere după ce au împlinit 65 de ani trebuie să plece. În acest fel Tribunalul Timiș  a dat în totalitate dreptate sindicaliștilor din SLUPT în procesul intentat conducerii Politehnicii. Avocatul acestora, Anton Iuhasz cere acum conducerii UPT ca punerea în executare a dispozițiilor instanței să se realizeze în maxim cinci zile lucrătoare.

Sindicaliștii din sindicatul “UNIVERSITAS” al Universității “Constantin Brâncuși”, al cărui președinte este, de ani buni, Cristinel Popescu, pot afla mai multe despre acțiunea colegilor sindicaliști de la Universitatea Politehnica Timișoara accesând pagina în format electronic:


One thought on “Un nou referendum în Gorj”

  1. U.C.B. va mai sta la mâna lui A.G. și a familiei acestuia, până atunci când, D.N.A. se va trezi, va redeschide dosarele de abuz în funcție și corupție închise și-l va așeza acolo unde îi este locul. (Lângă Liviu Dragnea). Întrebare: A.G. și fiul lui, mai cercetează in domeniul ingineriei ? Nu au mai publicat nimic, din 2012,!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.