#EUregionsweek: liderii UE și locali solicită un viitor coerent, durabil și inclusiv al Europei

Solidaritatea, durabilitatea și o Europă mai apropiată de cetățenii săi au fost cele trei teme principale în deschiderea Săptămânii Europene a Regiunilor și a Orașelor 2019. În prezența a peste 600 de politicieni, experți și savanți locali, regionali și ai UE, Karl-Heinz Lambertz , Președintele Comitetului European al Regiunilor, vicepreședintele Klára Dobrev, europarlamentar, comisarul UE, Elżbieta Bieńkowska, și cinci tineri politicieni aleși au cerut o solidaritate europeană și o investiție regională mai puternică pentru a oferi un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.

În acest an, Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor se desfășoară în timpul unui moment politic de schimbare pentru Uniunea Europeană. Având în vedere noul Parlament European și Comisia Europeană care începe un nou mandat, agenda UE se concentrează puternic pe definirea priorităților sale viitoare, inclusiv o Europă mai incluzivă social, o Europă durabilă și o Europă mai aproape de cetățeni. Conferința de săptămână are loc, de asemenea, întrucât statele membre continuă să negocieze următorul buget al UE pe termen lung 2021-2027, care va defini cât de mult vor fi angajate investițiile UE pentru aceste priorități pentru următorii ani.

Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat: „De-a lungul anilor, politica regională a UE s-a schimbat, ca răspuns la noile provocări cu care se confruntă Europa de azi. Politica de coeziune a UE – care oferă regiunilor și orașelor investițiile de care au nevoie să răspundă la probleme precum schimbările climatice, incluziunea socială și inegalitățile – trebuie să continue să fie elementul central al Uniunii Europene, pe lângă investițiile stabile, UE trebuie să redefinească urgent modul în care se fac legile sale, permițând guvernelor locale și regionale – care sunt responsabile de livrarea a 70% din legile UE – pentru a primi un loc real la masa decizională a UE ”.

Klára Dobrev, vicepreședintele Parlamentului European, a declarat: “Intrăm într-o nouă eră. Pentru politicieni, a fost întotdeauna o dilemă a modului de a împăca interesele lor politice pe termen scurt cu obiectivele reale pe termen lung. Noi schimbători de jocuri Au intrat, totuși, în scenă. Sunt tineri, energici și entuziaști și sunt conștienți de amenințarea care rezultă din schimbările climatice. De acum înainte, viitorul politicienilor aleși va depinde mult de capacitatea lor de a aborda această amenințare enormă pentru omenire. cu alte cuvinte, ei vor fi obligați să facă mult mai mult. Și eu voi fi aliatul tău în această luptă “.

Vorbind în timpul dezbaterii, Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: “Politica de coeziune vizează solidaritatea și construirea unui viitor mai bun pentru fiecare cetățean. Noua politică de coeziune pentru 2021-2027 va avea nevoie de toată lumea să se angajeze în noua perioadă de finanțare și să livrăm împreună. Politica de coeziune trebuie să continue să împuternicească regiunile și orașele, care sunt în fruntea unei Europe durabile, asigurându-ne că suntem pregătiți să atenuăm și să ne adaptăm la schimbările climatice “.

La discuție li s-au alăturat cinci tineri politicieni reprezentând cei peste 100 de tineri politicieni aleși invitați la conferință. Laura Sparavigna, consilier municipal în Florența, Italia (PSE), Radosław Swoł, consilier municipal în Mielec, Polonia (ECR), Vincent Chauvet, primarul orașului Autun, Franța (RE), Mia Eskelinen-Fingerroos, consilier urban în Kuopio, Finlanda ( PPE), Kirsteen Currie, consilier în Highland Council, Marea Britanie (EA) și-a împărtășit experiența și opiniile cu privire la oportunitățile și mijloacele pe care orașele și regiunile ar trebui să le aibă pentru viitorul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.