Caz unic în învățământul superior de stat românesc.

Ion Ghizdeanu, profesorul invitat de Adrian Gorun să crească prestigiul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, sub control judiciar 60 de zile

Adrian Gorun este “patronul”, “stăpânul” de 14 ani, dar și pensionabil de trei ani, al Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. În acești ani a avut două mandate de rector și din decembrie 2019 a intrat în cel de-al treilea mandat de președinte al Senatului Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. El poate rămâne în această funcție cât vrea el, în baza autonomiei universitare. Este un caz unic în învățământul superior de stat românesc.

Ei bine, Adrian Gorun a avut ideea “genială” de a-l aduce pe Ion Ghizdeanu, Preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, să predea ore în calitate de profesor invitat la universitatea gorjeană, acum vreo 7 ani, prin anul 2013. Statutul de profesor invitat  este ultima  “strategie” a lui Adrian Gorun de a se achita de serviciile de care a beneficiat din partea unor persoane care au ocupat funcții importante în stat sau în alte universități din țară. De acest statut se bucură în prezent și alte persoane față de care Adrian Gorun are obligații, cum ar fi Andrei Marga, Dumitru Otovescu, ambii trecuți de 70 de ani, și Ovidiu Pânișoară.

Dar să vedem cum s-au cunoscut cei doi și ce servicii reciproce și-au făcut. În anul 2009, Adrian Gorun, secretar de stat în Ministerul Educației, dar și rector al Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, este transferat, în baza mobilității funcționarilor publici, din dispoziția Prim-Ministrului, Călin Popescu Tăriceanu, în aceeași poziție de Secretar general, dar la Comisia Națională de Prognoză. 

Adrian Gorun a realizat rapid ce pierde. Să ai tot învățământul românesc în mână înseamnă că ești tare, ești un fel de Dumnezeu peste muritori. Tu tai și spânzuri, iar la un moment dat pierzi avantajele “puterii” asupra învățământului din România. Bulversat de ce i se întâmplase, Adrian Gorun a refuzat să meargă la prognoză, drept pentru care a fost suspendat din rândul funcționarilor publici pe timp de trei ani.

În anul 2012, expirându-i suspendarea, Adrian Gorun se adresează în scris Prim-Ministrului de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, solicitându-i să fie repus în funcția de Secretar general la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, ceea ce s-a și întâmplat.

Atunci îl cunoaște Adrian Gorun pe Ion Ghizdeanu, noul său șef. La acea dată Adrian Gorun era Președintele Senatului Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și decidea totul în universitate, așa cum este și astăzi, deoarece transferase majoritatea atribuțiilor importante ale funcției de Rector la funcția de Președinte al Senatului. Doar este autonomie universitară.

Ca să se pună bine cu șeful său, Adrian Gorun îi propune lui Ion Ghizdeanu să desfășoare activități didactice la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu în calitate de profesor invitat. Așa a ajuns Ion Ghizdeanu să efectueze activități didactice dintr-o normă de profesor universitar(5-7 ore/ săptămână) la vechimea maximă, în ziua în care acesta dorea și în intervalul orar care îi convenea. Așa se face că din subalternul lui Ion Ghizdeanu, Adrian Gorun ajunge șeful acestuia.

În schimbul acestui favor financiar, în perioada cât Adrian Gorun era secretar general la Comisia Națională de Prognoză, Ion Ghizdeanu îl lasă pe acesta să stea mai mult pe la Târgu Jiu deoarece la prognoză nu se pricepea și nici nu-i era de vreun un folos să stea pe la capitală. Fotografia de mai jos îl arată pe Ion Ghizdeanu, primul din rândul doi, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității “Constantin Brâncuși”, fostului ministru Ecaterina Andronescu la data de 01.03.2014.

pastedGraphic.png

Ion Ghizdeanu, alături de o parte din membrii PSD Gorj și de Adrian Gorun( în primul rând, al doilea din dreapta), la decernarea titlului de D.H.C. fostului ministru Ecaterina Andronescu. 

După venirea Partidului Național Liberal la guvernare profesorul invitat de Adrian Gorun să crească prestigiul Universității  “Constantin Brâncuși” a devenit subiectul presei centrale care a dezvăluit faptul că fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost pus sub control judiciar. El este acuzat de fals intelectual, după ce ar fi falsificat peste o mie de procese verbale, în favoarea unor primării PSD.

Acum ne întrebăm, doar atât, dacă nu cumva Ion Ghizdeanu a pus vreo “vorbă bună” pentru sutele de proiecte, cele mai multe din ele neavând legătură cu specialitățile celor care le coordonează, câștigate de unele cadre didactice din universitatea gorjeană, de pe urma cărora veniturile acestora se ridică la sute de milioane de lei vechi pe lună.

Dacă șefii  instituțiilor de la nivel local sau național cu preocupări în domeniul  controlului legalității ar fi curioși să verifice cum este respectată legea și la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, ar putea avea surpriza să constate ceva probleme de natură penală și la această universitate “păstorită” de conducătorul de doctorat al unora din ei, dar pe semnăturile altora. Cândva, în mod sigur, se va întâmpla acest lucru. Este, doar, o chestiune de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.