Angajatorii si angajatii pe timp de criza COVID-19

Angajatorii si angajatii pe timp de criza COVID-19

Deoarece  COVID-19 nu este doar problema autoritatilor ci a fiecaruia dintre noi, trebuie sa luptam  împreună  împotriva pandemiei mondiale COVID-19, cu rabdare, cooperare și înțelegere, în timp ce autoritatile cauta cea mai bună combinație de „instrumente” care să ne ajute să ne menținem pe noi înșine, familia, prietenii, vecinii și comunitatea noastră ferită de această boală îngrozitoare.

Deși rămâne mult de învățat despre noul coronavirus SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, știm următoarele:

• COVID-19 poate provoca simptome similare gripei și răcelii

• Majoritatea oamenilor nu au simptome, dar unele persoane se pot îmbolnăvi foarte repede și pot muri.

• Persoanele care prezintă un risc mai mare  și complicații severe sunt cei de peste 65 de ani,  vârstnici și persoane cu condiții de sănătate precare

• COVID-19 este răspândit cel mai ușor prin contact strâns sau contact direct cu persoane infectate

• Persoanele infectate pot răspândi boala fără să aibă simptome sau pot să răspândească boala înainte oricaror simptome evidente.

• Nu există încă vaccinuri sau antivirale disponibile pentru prevenirea sau vindecarea bolii

• „instrumentele” de distanțare socială sunt cele mai bune metode comunitare pe care le avem în prezent pentru a încetini răspândirea COVID-19

De ce trebuie să încetinim răspândirea COVID-19? Trebuie să încetinim răspândirea COVID-19 astfel încât sistemele noastre de asistență medicală să nu fie copleșite de prea multe cazuri în același timp și să aibă capacitatea de a avea grijă de cei care sunt cei mai grav bolnavi. Este vital  ca persoanele care sunt in stare grava să beneficieze de ajutor medical atunci când au nevoie, astfel încât să nu moară.

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

 

Guvernul  a emis în ultimele  săptămâni mai multe  ordine pentru a încetini răspândirea COVID-19. Majoritatea ordinelor necesită tehnici de „distanțare socială” pentru a reduce adunările de persoane aflate în imediata apropiere, pentru a minimiza răspândirea bolii. Trebuie sa sustinem  aceste ordine. Înțelegem că ordinele pot duce la greutăți, cu toate acestea, aceste instrumente de distanțare socială sunt singurele metode pe care le avem acum pentru a încetini răspândirea COVID-19.

Pentru a simplifica situatia și punerea în aplicare a ordinelor date de Guvern se recomanda: 

 

DACA ESTI ANGAJATOR

Dacă sunteți un angajator care are în continuare dreptul de a desfășura activități la locul de muncă, ar trebui să efectuați imediat următoarele acțiuni:

Intrebati despre starea de sănătate a fiecărui angajat zilnic. Determinați dacă angajații au simptome de COVID-19: febră, tuse sau dificultăți de respirație. În cazul în care angajații au simptome COVID-19, aceștia ar trebui să fie trimiși acasă imediat (sau izolați la serviciu până când pot pleca acasă) și să rămână acasă cel puțin 7 zile de la debutul simptomelor sau 72 de ore de la trecerea  febrei fără ajutorul medicamentelor și alte simptome se îmbunătățesc. Ajutati angajatul sa obtina concediu medical dacă este posibil.

Dacă aveți un angajat cu simptome COVID-19 care ar fi putut avea un contact strâns cu alți angajați sau clienți, anunțați acei angajați / clienți despre expunerea potențială și cereți-le să rămână acasă și să  monitorizeze simptomele pentru următoarele 14 zile.

 Implementați cerințe stricte de distanțare socială la locul de muncă. Asigurați-vă că toți angajații mențin o zonă de separare față de ceilalți. Interziceti intalnirile sau adunarile de angajati.

Asigurați-vă pentru „igiena mâinilor” adecvată. Asigurați-vă că toți angajații au acces ușor la săpun și apă și / sau produse de igienizare pe bază de alcool.

Urmați și utilizați recomandarile oficiale pentru a curăța și dezinfecta frecvent zonele de lucru comune, băi, bucătării și alte suprafețe cu atingere ridicată (de exemplu blaturi, întrerupătoare de lumină, mânere de robinet, etc.). Oferiți șervețele  dezinfectante, astfel încât angajații să poată ajuta la dezinfectarea suprafețelor de muncă pe tot parcursul zilei.

 În acest moment, furnizorii de servicii medicale sunt supraîncărcați și, în multe cazuri, nu vor putea  vedea pacienții decât dacă au simptome evidente.

Dacă nu lucrați, vă rugăm să respectați „Rămâneți acasă – rămâneți sănătoși”, cu excepția activităților ESENȚIALE cum ar fi:

-Obținerea si  aprovizionarea necesară pentru membrii familiei: alimente, consumabile de uz casnic, mâncare pentru animale, etc. Mențineți distanta atunci când sunteți în public și stați departe de persoanele care par bolnave. Spălați-vă sau igienizați-vă frecvent mâinile după atingerea suprafețelor publice.

 -Implicarea în activități de securitate și sănătate: servicii medicale sau de sănătate comportamentală, servicii de urgență, achiziționarea de materiale medicale sau medicamente.

 -Grija pentru un membru al familiei sau un prieten sau un animal de companie într-o altă gospodărie.

 -Exercitarea în aer liber în activități individuale (de exemplu, mersul pe jos, drumeții, alergare, ciclism) atunci când este posibil să se mențină distanta, astfel încât să nu existe contact între oameni.

-Nu vă implicați în activități de grup sau întruniri cu mai multe persoane. Nu vizitați și nu stați în grup cu alte persoane din afara familiei voastre imediate. Mențineți distanta față de ceilalți și abțineți-vă de la contactul direct cu ceilalți.

-Rămâi acasă dacă ești bolnav. Rugați un prieten sau un membru al familiei să vă ajute să obțineți provizii dacă sunteți bolnav. Stai departe de ceilalți în timp ce ai simptome. Dacă simțiți că aveți nevoie de îngrijiri medicale, sunați înainte și urmați instrucțiunile oferite de către medicul de familie.

 -Oferă asistență familiei, prietenilor sau vecinilor care au nevoie de ajutor. Dacă alții pe care îi cunoașteți sunt bolnavi și încearcă să se auto-izoleze pentru a-i proteja pe ceilalți, aveți compasiune și întrebați-i dacă au nevoie de ajutor. Îi poți ajuta pe alții fără să fii în contact cu ei sau să te apropii prea mult de ei.

Vă mulțumim pentru colaborare, înțelegere și ajutor în această perioadă dificilă. Dacă toți facem partea noastră și acceptăm responsabilitatea pentru ceea ce putem controla, putem încetini răspândirea COVID-19 și să asigurăm cele mai bune rezultate pentru cei dragi și pentru comunitatea noastră.

 

 DACA ESTI ANGAJAT

Dacă sunteți angajat al unei afaceri sau institutii care încă desfășoară activități, ajutați-vă angajatorul să mențină un loc de muncă sigur și sănătos, făcând următoarele:

-Nu veniți la muncă dacă sunteți bolnav. Dacă sunteți bolnav, în special cu simptome COVID-19 (febră, tuse, dificultăți de respirație), rămâneți acasă sau cereți să lucrați de acasă cel puțin 7 zile de la debutul simptomelor sau 72 de ore de la rezolvarea febrei fără ajutorul unor medicamente și alte simptome se îmbunătățesc.

Dacă ați fost in contact direct cu o unei persoana depistata cu COVID-19, nu mergeți la muncă, școală sau alte locuri și rămâneți acasă timp de 14 zile și monitorizați-vă simptomele.

 Folosiți distanțarea socială pentru a preveni răspândirea germenilor. Păstrați distanta între voi și ceilalți. Nu strângeți mâinile, nu îmbrățișați și nu contactați alți angajați.

Spălați-vă pe mâini cat mai des. O igienă bună a mâinilor este cel mai important „instrument” pe care îl avem pentru a preveni răspândirea bolilor. Folosiți săpun și apă sau un dispozitiv de igienizare pentru mâini pe bază de alcool pentru a vă curăța mâinile după ce ați folosit o toaleta sau ati  intra în contact cu suprafețe „cu atingere ridicată” sau cu zone comune (de exemplu butoane, intrerupatoare de lumina, blaturi, mânere de robinet, mânere de toaletă, etc.).

Ajută-ți angajatorul să mențină un loc de muncă sănătos. Dacă angajatorul dvs. asigură dezinfectarea cu ajutorul șervețelelor sau soluțiilor de curățare, ștergeți / igienizați periodic spațiile de lucru. Dacă angajatorul dvs. nu furnizează materiale de curățare, cereți-le. 

PUBLICUL

Dacă nu lucrați, vă rugăm să respectați „Rămâneți acasă – rămâneți sănătoși”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.