Târgujienii vor apă potabilă. În Preajba și Drăgoieni apa de la robinet are culoare roșiatică. Oamenii spun că apa nu este potabilă

Sunt deja trei zile de la lansarea Agendei Cetățenilor Târgu Jiu 2020, proiect inițiat de SUDVEST prin care ne propunem să implicăm locuitorii Târgu- Jiului în luarea deciziilor publice, lansând un sondaj cu întrebarea : „Ce doriți să discute candidații la viitoarele alegeri locale în timp ce concurează pentru voturi?” Poți completa și tu sondajul AICI.

Cu răspunsurile primite de la dumneavoastră vom construi o listă / o agendă de probleme, care va fi supusă votului online. Primele zece probleme reieșite în urma votului le vom dezbate în campania electorală cu candidații la pozițiile de primar al Municipiului Târgu Jiu, consilieri locali, Președinte de Consiliu Județean și consilieri județeni.

4 din 5 târgujieni sustin că principala problemă este apa potabilă.

Sondajul este încă la început și nu considerăm răspunsurile relevante, însă trendul este evident. Cea mai arzătoare problemă a târgujienilor este accesul la apă potabilă. În primele zile de la lansarea sondajului, cei mai activi cetățeni s-au dovedit a fi cei din localitățile componente Preajba și Drăgoieni, zona 9 Mai, zona Gară – Caragiale și zona centrală a municipiului, care au răspuns că ar dori să afle de la candidați cum vor rezolva problema apei potabile în Târgu Jiu. Din Preajba și Drăgoieni am primit semnale că apa care curge la robinet are culoare roșiatică spre maroniu.

Ne-am interesat pentru dumneavoastră.

Am contactat localnicii care ne-au informat în legătură cu calitatea apei din Preajba și Drăgoieni, apoi am apelat la surse din Aparegio și alți specialisti în domeniu.

Ce am aflat?

De fapt, la Preajba se află cea mai modernă stație de tratare a apei din zona, care alimentează și Drăgoieni, practic este o fabrică de apă la cele mai înalte standarde, care folosește o multitudine de substanțe de limpezire si tratare a apei care sunt destul de scumpe. Asta face ca litrul de apă produsă la stația din Preajba să coste Aparegio aproape cât un litru de bere, însă abonații Aparegio din zonă plătesc același preț pe apă ca ceilalți locuitori ai municipiului, stația din Preajba fiind printre principalele surse de pierderi financiare ale Aparegio.

De ce apa de la robinete are culoare rosiatică spre maroniu?

Specialiștii cu care am stat de vorbă în legătură cu acest subiect ne-au spus că puțurile care alimentează stația de tratare a apei Preajba nu au fost forate la adâncimea la care ar fi trebuit să fie forate, mai exact la peste 250 m adâncime, pentru a prelua apa din stratul limpede. Nerespectând adâncimea, apa vine din straturi cu minereu oxidat colorat care se transmite în apă și de aici rezultă și culoarea roșiatică a apei.

Mai mult, aceleași surse ne-au spus că apa respectivă nu este potabilă, ci toxică. Pentru a spulbera suspiciunile și temerile  locuitorilor din localitățile componente Preajba și Drăgoieni, Direcția de Sănătate Publică Gorj ar trebui să facă publice rezultatele buletinelor de analiză a apei, iar dacă nu există astfel de analize, să monitorizeze stația de tratare a apei din Preajba și să facă analize atunci când cetățenii reclamă culoare neobișnuită a apei.

Aparegio este cartoful fierbinte din mâinile fiecărui candidat. Cine va reuși să ,,deratizeze de căpuse,, Aparegio și să pună pe picioare întreprinderea, va rămâne în istoria Târgu Jiului.

Revenim cu subiecte despre apa potabilă a târgujienilor. Vom afla împreună care sunt adevăratele cauze care lasă fără apă la robinet locuitorii din Târgu Jiu.

Așadar, am aprecia cu adevărat dacă v-ați lua timp pentru a ne spune ce credeți că ar trebui să fie pe agenda cetățenilor din Târgu Jiu, răspunzând la întrebarea din acest sondaj.

Împreună consolidăm democrația în Târgu Jiu și înțelegem conexiunile!

https://steadyhq.com/en/sudvest#js_publication_plans

 

2 thoughts on “Târgujienii vor apă potabilă. În Preajba și Drăgoieni apa de la robinet are culoare roșiatică. Oamenii spun că apa nu este potabilă”

    1. Din păcate nu vă pot contrazice. Dacă s-ar implementa un management eficient cu oameni competenți și necorupți, dacă ar fi eliminate pilele și clientelismul politic atunci nu ar mai fi probleme cu accesul la apă potabilă. Mai mult calitatea apei este o altă mare problemă pe lângă lipsa acesteia.Știe cineva cât de potabilă este apa care curge la robinetele cetățenilor din Târgu Jiu?
      Puteți completa sondajul nostru AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.