Ce este COP26? Cum funcționează negocierile globale privind clima și care sunt așteptate de la summitul de la Glasgow

Peste două săptămâni în noiembrie, liderii mondiali și negociatorii naționali se vor întâlni în Scoția pentru a discuta ce trebuie făcut în privința schimbărilor climatice. Este este un proces complex care poate fi greu de înțeles din exterior, dar acestamodul în care dreptul internațional și instituțiile ajută la rezolvarea problemelor pe care nicio țară nu le poate rezolva singure.

Am lucrat pentru Națiunile Unite timp de câțiva ani ca consilier juridic și politic și am fost implicat în negocieri internaționale. aici cese întâmplă în spatele ușilor închise și de ce oamenii sunt îngrijorați că COP26 ar putea să nu-și atingă obiectivele.

Ce este COP26?

În 1992, țările au fost de acord cu un tratat internațional numit Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), care stabilea reguli de bază și așteptări pentru cooperarea globală în combaterea schimbărilor climatice. A fost pentru prima dată când majoritatea națiunilor au recunoscut oficial necesitatea de a controla emisiile de gaze cu efect de seră , care provoacă încălzirea globală care determină schimbările climatice.

Tratatul respectiv a fost actualizat de atunci, inclusiv în 2015, când națiunile au semnat acordul climatic dela Paris . Acordul a stabilit obiectivul de a limita încălzirea globală la mult sub ”2 grade Celsius (3,6 F) și, de preferință, la 1,5 C (2,7 F), pentru a evita schimbările climatice catastrofale .

COP26 reprezintă cea de-a 26-a Conferință a părților la UNFCCC. părțile ” sunt cele 196 de țări care au ratificat tratatul plus Uniunea Europeană. Marea Britanie, în parteneriat cu Italia, găzduiește COP26 la Glasgow, Scoția, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, după o amânare de un an din cauza pandemiei COVID-19.

Riscurile schimbărilor climatice sunt cunoscute de zeci de ani

Țările au întârziat să acționeze împotriva schimbărilor climatice, în ciuda angajamentelor din partea liderilor lor și a avertismentelor din ce în ce mai puternice din partea oamenilor de știință. Între timp, temperatura globală medie a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius (1,8 F) față de media secolului XX.

Temperatura în timp este utilizată ca cronologie pentru evenimente majore în înțelegerea și acționarea asupra schimbărilor climatice.

2015 : Acordul de la Paris semnat

1992 : Țările semnează Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice

1990 : Primul raport IPCC prezintă consecințele globale ale schimbărilor climatice

1965 : Oamenii de știință îl avertizează pe președintele american Lyndon Johnson despre riscurile din creșterea CO2

1896 : chimistul Svante Arrhenius concluzionează că arderea cărbunelui va spori efectul de seră

De ce sunt liderii mondiali atât de concentrați asupra schimbărilor climatice?

Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice Ultimul raport, publicat în august 2021, avertizează în termenii cei mai puternici de până acum că activitățile umane au încălzit fără echivocplaneta și că schimbările climatice sunt acum răspândite, rapide și intensificate.

IPCC Oamenii de știință explică modul în care schimbările climatice au alimentat evenimente meteorologice extreme și inundații , valuri de căldură severe și secete , pierderea și dispariția speciilor , topirea stratelor de gheață și creșterea nivelului mării . Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit raportul ca fiindcod roșu pentru umanitate. ”

Emisiile suficiente de gaze cu efect de seră sunt deja în atmosferă și rămân acolo suficient de mult timp, încât chiar și în cel mai ambițios scenariu al țărilor care își reduc rapid emisiile, lumea va experimenta creșterea temperaturilor până cel puțin la mijlocul secolului.

Cu toate acestea, rămâne o fereastră îngustă de oportunitate. Dacă țările pot reduce emisiile globale la zero net ”până în 2050, care ar putea readuce încălzirea la sub 1,5 C în a doua jumătate a secolului 21. Cum să te apropii de acest curs este ceea ce discută liderii și negociatorii.

Secretarul general al ONU António Guterres a numit cele mai recente descoperiri ale științei climatice drept cod roșu pentru umanitate.UNFCCC

Ce se întâmplă la COP26?

În primele zile ale conferinței, aproximativ 120 de șefi de stat, precum președintele SUA Joe Biden, și reprezentanții lor se vor aduna pentru a-și demonstra angajamentul politic față de încetinirea schimbărilor climatice.

Odată ce șefii de stat pleacă, delegațiile țării, adesea conduse de miniștrii mediului, se angajează în zile de negocieri, evenimente și schimburi pentru a-și adopta pozițiile, a face noi promisiuni și a se alătura noilor inițiative . Aceste interacțiuni se bazează pe luni de discuții anterioare, documente de politică și propuneri pregătite de grupuri de state, personalul ONU și alți experți.

La conferință participă și organizații neguvernamentale și lideri de afaceri, iar COP26 are o latură publicăcu sesiuni axate pe subiecte precum impactul schimbărilor climatice asupra statelor insulare mici, pădurilor sau agriculturii, precum și expoziții și alte evenimente.

Întâlnirea se încheie cu un text final cu care toate țările sunt de acord. Guterres și-a exprimat public dezamăgirea față de rezultatul COP25 și există semne de dificultăți cu privire la COP26.

Vedete precum activista pentru tineret pentru climă Greta Thunberg adaugă presiune publică asupra liderilor mondiali. UNFCCC

Ce se așteaptă să realizeze COP26?

În conformitate cu Acordul de la Paris, țările trebuie să își actualizeze planurile naționale de acțiune climatică la fiecare cinci ani, inclusiv la COP26. În acest an, ei Se așteaptă să aibă obiective ambițioase până în 2030. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de contribuții determinate la nivel național sau NDC.

Acordul de la Paris impune țărilor să își raporteze NDC-urile, dar le permite o marjă de manevră în determinarea modului în care își reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Setul inițial de obiective de reducere a emisiilor în 2015 a fost mult prea slab pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Un obiectiv cheie al COP26 este acela de a atinge aceste obiective pentru a atinge emisiile nete de carbonpână la mijlocul secolului.

Un alt obiectiv al COP26 este de a crește finanțarea pentru climă pentru a ajuta țările mai sărace să facă tranziția la energie curată și să se adapteze la schimbările climatice. Aceasta este o problemă importantă de justiție pentru multe țări în curs de dezvoltare, ale căror populații suportă cea mai mare povară aschimbărilor climatice, dar care au contribuit cel mai puțin la aceasta. Țările bogate au promis în 2009 să contribuie cu 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare, un obiectiv care nu a fost atins . Din SUA , Marea Britanie și UE , printre cele mai mari emițători istorice cu efect de seră, sunt în creștere angajamentele financiare și bănci, întreprinderi, asigurătorii și investitori privați li se cere să facă mai mult.

Alte obiective includ eliminarea treptată a utilizării cărbunelui și generarea de soluții care să păstreze, să refacă sau să regenereze chiuvete naturale de carbon, cum ar fi pădurile.

O altă provocare care a deraiat COP-urile anterioare este acordul cu privire la implementarea unui sistem de comercializare a carbonului prezentat în Acordul de la Paris.

Vânzătorii ambulanți chinezi vând legume în afara unei centrale de cărbune deținute de stat în 2017. Kevin Frayer / Getty Images

Sunt țările pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele internaționale privind clima?

ONU a avertizat în septembrie 2021 că țările obiectivele revizuite erau prea slabe și ar lăsa lumea să se încălzească la 2,7 C (4,9 F) până la sfârșitul secolului. Cu toate acestea, guvernele se confruntă, de asemenea, cu o altă provocare în această toamnă, care ar putea afecta modul în care răspund: deficitul de aprovizionare cu energie a lăsat Europa și China cu creșteri ale prețurilor la gazul natural, cărbune și petrol.

China – lumea cel mai mare emițător al lui – nu și-a prezentat încă NDC . Principalii producători de combustibili fosili, precum Arabia Saudită , Rusia și Australia, nu par să-și consolideze angajamentele. India – un jucător esențial ca al doilea consumator, producător și importator de cărbune la nivel global – nu sa angajat încă.

Alte țări în curs de dezvoltare precum Indonezia, Malaezia, Africa de Sud și Mexic sunt importante. La fel și Brazilia, care, sub conducerea lui Javier Bolsonaros defrișărilor ceas, a crescut de Amazon – lumeaCea mai mare pădure tropicală și crucială pentru biodiversitate și eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă.

Ce se întâmplă dacă COP26 nu nu-și atinge obiectivele?

Mulți din interior cred că COP26 a câștigat Nu-și atinge obiectivul de a avea angajamente suficient de puternice din partea țărilor de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030. Asta înseamnă că lumea a câștigatsă nu fie pe o direcție lină pentru atingerea emisiilor zero-zero până în 2050 și scopul de a menține încălzirea sub 1,5 C.

Dar organizatorii susțin că menținerea încălzirii sub 1,5 C este încă posibilă. Fostul secretar de stat John Kerry, care a condus negocierile SUA, rămâne plin de speranță că suficiente țări vor crea impuls pentru ca alții să își consolideze obiectivele de reducere până în 2025.

Lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de la Paris. Urmărirea climatului

Costul eșecului este astronomic. Studiile au arătat că diferența dintre 1,5 și 2 grade Celsius poate însemna scufundarea statelor insulare mici, moartea recifelor de corali , valuri de căldură extreme, inundații și incendii de vegetație și eșec generalizat de recoltă.

Asta se traduce prin multe decese premature, mai multă migrație în masă, pierderi economice majore, zone mari de pământ neviu și conflicte violente privind resursele și hrana – ceea ce secretarul general al ONU a numit un viitor infernal. ”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.