Prelungirea vieții: cele mai promițătoare cinci metode – de până acum

Majoritatea oamenilor vor să ducă o viață lungă și fericită – sau cel puțin să evite o viață scurtă și mizerabilă. Dacă sunteți în acea majoritate, atunci aveți noroc. În ultimul deceniu, a avut loc o revoluție de cercetare liniștită în înțelegerea noastră despre biologia îmbătrânirii.

Provocarea este să transformăm aceste cunoștințe în sfaturi și tratamente de care putem beneficia. Aici eliminăm mitul potrivit căruia prelungirea speranței de viață sănătoase este științifico-fantastica și arătăm că este, în schimb, un fapt științific.

1. Nutriție și stil de viață

Există o mulțime de dovezi pentru beneficiile de a face lucruri plictisitoare, cum ar fi să mănânci corect. Un studiu realizat pe grupuri mari de oameni obișnuiți arată că menținerea greutății, fumatul, limitarea alcoolului la cantități moderate și consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi vă pot crește speranța de viață cu șapte până la 14 ani, comparativ cu cineva care fumează , bea prea mult și este supraponderal.

pastedGraphic.png

Natalia Lisovskaya/Shutterstock

Reducerea caloriilor și mai mult – cu aproximativ o treime, așa-numita restricție alimentară – îmbunătățește sănătatea și prelungește viața la șoareci și maimuțe, atâta timp cât acestea mănâncă lucrurile potrivite, deși aceasta este o cerere grea pentru oamenii expuși constant la ispitele alimentare. Versiunile mai puțin extreme ale postului cu restricții de timp sau intermitente – doar mâncatul pe o fereastră de opt ore în fiecare zi sau postul de două zile în fiecare săptămână – se consideră că reduc riscul ca persoanele de vârstă mijlocie să sufere de boli legate de vârstă.

2. Activitatea fizică

Nu poți depăși o dietă proastă, dar asta nu înseamnă că exercițiile fizice nu fac lucruri bune. La nivel global, inactivitatea cauzează în mod direct aproximativ 10% din toate decesele premature din cauza bolilor cronice, cum ar fi bolile coronariene, diabetul de tip 2 și diferite tipuri de cancer. Dacă toată lumea de pe Pământ ar face suficient exercițiu mâine, probabil că efectul ar fi creșterea speranței de viață sănătoase a oamenilor cu aproape un an.

Dar cât de mult exercițiu este optim? Nivelurile foarte ridicate sunt de fapt dăunătoare pentru tine, nu doar în ceea ce privește mușchii rupti sau entorsele ligamentelor. Poate suprima sistemul imunitar și poate crește riscul de boli ale căilor respiratorii superioare. Puțin peste 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată până la viguroasă sunt suficiente pentru majoritatea oamenilor. Nu numai că te face mai puternic și mai potrivit, dar s-a demonstrat că reduce inflamațiile dăunătoare și chiar îmbunătățește starea de spirit.

3. Întărirea sistemului imunitar

Oricât de apt ai fi și de bine ai mânca, sistemul tău imunitar va deveni, din păcate, mai puțin eficient pe măsură ce îmbătrânești. Răspunsurile slabe la vaccinare și incapacitatea de a lupta împotriva infecției sunt consecințele acestei „imunosenescențe”. Totul începe să coboare la începutul maturității când timusul – un organ în formă de papion în gât – începe să se ofilească.

Sună rău, dar este și mai alarmant când îți dai seama că timusul este locul în care agenții imuniți numiți celule T învață să lupte împotriva infecțiilor. Închiderea unui astfel de centru de educație major pentru celulele T înseamnă că acestea nu pot învăța să recunoască noile infecții sau să lupte eficient împotriva cancerului la persoanele în vârstă.

Puteți ajuta – puțin – asigurându-vă că aveți suficiente vitamine cheie, în special A și D. O zonă promițătoare de cercetare se uită la semnalele pe care organismul le trimite pentru a ajuta la formarea mai multor celule imunitare, în special o moleculă numită IL-7. Este posibil să putem produce în curând medicamente care conțin această moleculă, potențial stimulând sistemul imunitar la persoanele în vârstă. O altă abordare este folosirea suplimentului alimentar spermidină pentru a declanșa celulele imune pentru a-și curăța gunoiul intern, cum ar fi proteinele deteriorate, ceea ce îmbunătățește atât de mult sistemul imunitar al vârstnicilor, încât este acum testat ca o modalitate de a obține răspunsuri mai bune la vaccinurile COVID la persoanele în vârstă. oameni.

4. Întinerirea celulelor

Senescența este o stare toxică în care intră celulele pe măsură ce îmbătrânim, făcând ravagii în întregul corp și generând inflamații și boli cronice de grad scăzut – provocând în esență îmbătrânirea biologică. În 2009, oamenii de știință au arătat că șoarecii de vârstă mijlocie au trăit mai mult și au rămas mai sănătoși dacă li s-au administrat cantități mici de medicament numit rapamicină, care inhibă o proteină cheie numită mTOR care ajută la reglarea răspunsului celulelor la nutrienți, stres, hormoni și daune.

În laborator, medicamente precum rapamicina (numiți inhibitori mTOR) fac ca celulele umane senescente (în vârstă) să arate și să se comporte ca tinerele lor. Deși este prea devreme pentru a prescrie aceste medicamente pentru uz general, tocmai a fost înființat un nou studiu clinic pentru a testa dacă rapamicina în doze mici poate încetini cu adevărat îmbătrânirea oamenilor.

pastedGraphic_1.png

The sirolimus (rapamycin). Danijela Maksimovic/Shutterstock

Descoperită în solul insulei Paștelui, Chile, rapamicina poartă cu ea o mistică semnificativă și a fost salutată în presa populară drept un posibil „elixir al tinereții”. Poate chiar îmbunătăți memoria șoarecilor cu boală asemănătoare demenței.

Dar toate medicamentele au argumente pro și dezavantaje – și, deoarece prea multă rapamicină suprimă sistemul imunitar, mulți medici sunt contrarii să o considere chiar pentru a preveni bolile legate de vârstă. Cu toate acestea, doza este critică și medicamentele mai noi, cum ar fi RTB101, care funcționează în mod similar cu rapamicina, susțin sistemul imunitar la persoanele în vârstă și pot chiar reduce ratele și severitatea infecției cu COVID.

5. Curățarea celulelor vechi

A scăpa complet de celulele senescente este o altă cale promițătoare de urmat. Un număr tot mai mare de studii de laborator la șoareci care folosesc medicamente pentru a ucide celulele senescente – așa-numitele „senolitice” – arată îmbunătățiri generale ale sănătății și, deoarece șoarecii nu mor de boală, ajung să trăiască și mai mult.

Îndepărtarea celulelor senescente ajută și oamenii. Într-un mic studiu clinic, persoanele cu fibroză pulmonară severă au raportat o funcționare generală mai bună, inclusiv cât de departe și cât de repede ar putea merge, după ce au fost tratați cu medicamente senolitice. Dar acesta este doar vârful aisbergului. Diabetul și obezitatea, precum și infecția cu unele bacterii și viruși, pot duce la formarea mai multor celule senescente. Celulele senescente fac plămânii mai sensibili la infecția cu COVID, iar COVID face ca mai multe celule să devină senescente. Foarte important, eliminarea celulelor senescente la șoarecii bătrâni îi ajută să supraviețuiască infecției cu COVID.

Îmbătrânirea și infecția sunt o stradă cu două sensuri. Persoanele în vârstă suferă de mai multe boli infecțioase pe măsură ce sistemul lor imunitar începe să se epuizeze, în timp ce infecția determină îmbătrânirea mai rapidă prin senescență. Deoarece îmbătrânirea și senescența sunt indisolubil legate de bolile cronice și infecțioase la persoanele în vârstă, tratarea senescenței este probabil să îmbunătățească sănătatea în general.

Este interesant faptul că unele dintre aceste noi tratamente arată deja bine în studiile clinice și ar putea fi disponibile pentru noi toți în curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.