Emil Boc: Trebuie sa fim pregatiti pentru ce este mai rău. Avem nevoie de o voce europeană puternică și unită.

 

Video: https://drive.google.com/file/d/13ytuwpjGcL-LFF0It-CoX9Ma2bHWEeZf/view?usp=drivesdk

Primarul Cluj Napoca, Emil Boc prezent la Summitul Orașelor și Regiunilor din Europa din Marsilia a cerut UE să activeze Mecanismul European de Protectie Civilă și Migrație pentru a putea face fata valului de refugiați. 

Primarul Clujului a arătat ca, printre cei 50.000 de refugiați ucraineni, 18.000 sunt copii  care trebuie ajutați să se integreze în sistemul de educație și sănătate. 

Alți 70.000 de refugiați ucraineni au tranzitat pană acum România pentru a ajunge în țări din vestul europei.

Emil Boc a cerut liderilor UE să extindă sancțiunile și asupra Belarus și să accelereze procedurile pentru Ucraina și Moldova de a face parte din UE.

,, Trebuie să dăm un semnal puternic oamenilor din Ucraina și Moldova, că nu sunt singuri și că fac parte din democrație pentru ca ei împărtășesc cu noi aceleași valori europene.

 

Emil Boc a îndemnat primarii din europa sa i-a legatura cu primarii din Ucraina și Moldova și să se folosească de mecanismele municipale pentru a ajuta în aceste momente dificile.

 

De asemenea Asociația Municipiilor din România, prezidata de Boc  a transmis o scrisoare la 327 de primarii și alte autorități din Federația Rusă prin care le solicită să se implice pentru a opri acest război.

,,Primarii municipiilor din România solicită Primarilor municipiilor și orașelor din Federația Rusă, în calitate de reprezentanți legitimi ai comunităților locale, să facă toate diligențele necesare față de autoritățile centrale pentru a opri acest război care nu reprezintă poporul rus și viitorul în care doresc să trăiască popoarele europene.,,

 

,,Noi nu blamam poporul rus pentru războiul lui Putin!

Poporul rus nu merită să fie stigmatizat pentru erorile liderului lor!

Dragi primari, vă rugăm să vă implicați și dumneavoastră pentru a opri acest război. Viitorul trebuie să fie al colaborării și nu al revizionismului și al războiului. Putin este interesat să rescrie trecutul, nu să construiască un viitor comun democratic.,,

Acest război este războiul lui Putin, nu războiul rușilor împotriva fraților și surorilor lor din Ucraina

Tinerilor de astăzi trebuie să li se permită să învețe și să colaboreze, nu să se ucidă între ei pentru cauze și țeluri care nu sunt ale lor.

Summitul European al Orașelor și Regiunilor s-a deschis pe 3 martie la Marsilia cu o agendă dominată de războiul din Ucraina și de chestiuni esentiale pentru dezvoltarea rezistenței Uniunii Europene. 

A existat solidaritate universală pentru Ucraina, cu angajamente de ajutor umanitar pentru cetățenii refugiatilor ucraineni și sprijin pentru administrațiile locale și regionale ale Ucrainei. Urgența situației a fost subliniată, într-un apel direct de la Kiev, de către Asociația Ucraineană a Consiliilor Raionale și Regionale, care a cerut ajutor umanitar „acum, nu în 10 sau 20 de zile”.

Yurii Andryichuk, coordonatorul ajutorului umanitar la Asociația Ucraineană a Consiliilor Raionale și Regionale, a spus: „Avem probleme în Mariupol și în alte orașe, dar vom rămâne puternici”. Domnul Andryichuk a continuat: „Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Dacă se poate, avem nevoie rapid, acum, nu în 10-20 de zile. Avem oportunități de a ne coordona cu toate consiliile regionale și municipale”, de a aduce ajutor și de a trimite ajutoare „în toate cele 24 de regiuni”.

Aleksandra Dulkiewicz (PL/PPE), primarul orașului Gdańsk, care este înfrățit cu orașul-port asediat Mariupol, a declarat că autoritățile locale și regionale din Ucraina cer asistență medicală și, în special, aprovizionare cu alimente. „Colegii noștri ucraineni sunt extrem de bine organizați”, a spus ea

Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, a declarat că banca intenționează „să ofere suport de lichiditate imediat autorităților ucrainene, prin debursarea a aproape 700 de milioane de euro” din linii de credit redirecționate. Dacă vor fi aprobate „autoritățile ucrainene vor începe să primească aceste fonduri în contul lor bancar” în termen de trei zile. Pe termen mai lung, banca „va ajuta la reconstruirea a ceea ce va doborî armata rusă și va ajuta la punerea în aplicare a noii infrastructuri economice și sociale critice necesare”.

„Nu ne mai putem permite să depindem de aprovizionarea cu energie a Rusiei”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. „Cea mai importantă sarcină a noastră, ca autorități publice, este să oferim securitate cetățenilor noștri. Există un om care ne amenință. Războiul lui Putin nu este doar un război împotriva Ucrainei; este un război împotriva valorilor noastre, a modului în care credem că trebuie să trăim împreună. Așa că să stăm împreună pentru a-l înfrunta, pentru a-l opri, este cea mai esențială sarcină pe care o avem în mod colectiv astăzi.”

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, a declarat că fondurile de coeziune vor fi folosite pentru a ajuta la atenuarea impactului războiului din Ucraina

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.