“Uniunea Europeană extinde beneficiile sociale pentru persoanele cu dizabilități: Cardurile de Mobilitate și Asistență în alte țări membre”

Cardurile pentru persoanele cu dizabilități din UE – cetățenii care lucrează și studiază într-un alt stat membru trebuie să li se acorde prelungire temporară a beneficiilor de asistență socială.

Extinderea domeniului de aplicare al cardului european de dizabilitate pentru a acoperi perioadele de tranziție petrecute de persoanele cu dizabilități în alt stat membru al UE pentru a lucra sau a studia este una dintre principalele cereri ale opiniei redactate de Marko Vešligaj (HR/PES), primar al localității Pregrada, adoptată în timpul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR) la 31 ianuarie. Membrii CoR au solicitat, de asemenea, recunoașterea deplină a rolului autorităților locale și regionale în stabilirea și gestionarea cardurilor și sprijin financiar adecvat din partea UE.

Comitetul European al Regiunilor a susținut propunerea Comisiei Europene de a stabili un Card European de Dizabilitate și un Card European de Parcare pentru persoanele cu dizabilități. Cardurile ar furniza persoanelor cu dizabilități un document portabil care confirmă statutul lor și le asigură accesul la aceeași gamă de beneficii și servicii disponibile pentru cetățenii naționali atunci când vizitează alt stat membru.

Liderii regionali și locali doresc extinderea domeniului de aplicare al Cardului European de Dizabilitate pentru a furniza beneficii specifice temporare și asistență socială în timpul perioadei de reevaluare cu care se confruntă persoanele cu dizabilități care se mută în altă țară a UE pentru a lucra sau a studia. Acest lucru este crucial pentru a asigura continuitatea sprijinului până când statutul de dizabilitate este recunoscut formal în noul stat membru.

Orasele si regiunile vor juca un rol critic în implementarea directivei propuse. Ele gestionează locurile de parcare designate pentru persoanele cu dizabilități, asigură accesul lor privilegiat la serviciile publice și informează furnizorii de servicii publice și private despre drepturile deținătorilor de carduri. Livrarea eficientă a acestor servicii va necesita finanțare adecvată, inclusiv pentru dezvoltarea unor instrumente digitale pentru gestionarea cardurilor și pentru îmbunătățirea accesului la informații despre carduri.

În cele din urmă, CoR solicită un termen standardizat de reînnoire de 60 de zile atât pentru Cardul European de Dizabilitate, cât și pentru Cardul European de Parcare, cu cardurile furnizate gratuit, în formă fizică și electronică. Propunerea Comisiei Europene aliniază perioada de reînnoire cu legislația națională.

Citat:

Raportorul, Marko Vešligaj (HR/PES), primar al localității Pregrada, a declarat: “Facilitarea mobilității fără probleme în întreaga Europă pentru toți cetățenii, indiferent de abilitățile lor, stă drept un pilon fundamental în construcția unei Uniuni Europene mai echitabile și incluzive social. Este imperativ să armonizăm procedurile și să garantăm accesul provizoriu la asistență socială pentru persoanele cu dizabilități în aceste faze de tranziție, subliniind angajamentul nostru de a promova o Europă politic și social progresistă.”

Mai multe informații:

În septembrie 2023, Comisia Europeană a publicat o propunere legislativă pentru o Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind stabilirea Cardului European de Dizabilitate și a Cardului European de Parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Potrivit cifrelor Consiliului European, în 2022, 27% din populația UE cu vârsta peste 16 ani avea o formă de dizabilitate.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.