Polonia, în stare de alertă maximă din cauza unui focar de legionella

 Un focar de „boala legionarilor” (provocată de legionella) apărut în sud-estul Poloniei la sfârșitul lunii august, a luat până acum viața a peste 20 de oameni și a adus țara într-o stare de alertă maximă. Oficialii investighează modul în care bacteria legionella, responsabilă pentru boală, a pătruns în sistemul de distribuție a apei din orașul Rzeszow și din zonele învecinate. Bacteria a fost depistată de asemenea într-o grădiniță din Varșovia. Aceasta provoacă o infecție pulmonară severă, care se răspândește prin inhalarea de picături minuscule de apă contaminată, mai degrabă decât prin consumul de apă poluată. Boala nu se transmite de la o persoană la alta. Însă similar altor temeri recente legate de sănătate, legionella a fost exploatată în scopul propagandei de război și pentru a instaura frica.

ÎNVINOVĂȚIREA REFUGIAȚILOR, DIN NOU. Echipa noastră a urmărit campaniile de dezinformare care au vizat ucrainenii din Polonia, cu acuzații neîntemeiate că aceștia ar fi responsabili pentru focarul mortal. Partenerul nostru ucrainean Detector Media a verificat teoria falsă cum că refugiații care trăiesc într-un centru local de ajutor au început cumva să răspândească bacteria. Până acum nu au fost raportate cazuri de transmitere directă. De asemenea, după cum notează Fakehunter, nu există nicio legătură între infecțiile cu legionella care au apărut recent în Rzeszów și existența punctului de transfer pentru oameni și echipamente în acest oraș. Propagandiștii urmăresc să submineze credibilitatea refugiaților ucraineni prin generarea și răspândirea unor astfel de minciuni.

CE ÎI IESE RUSIEI. Acuzarea refugiaților că au infectat oamenii cu legionella îi vine mănușă Kremlinului, a declarat pentru Science+ profesorul Dariusz Jemielniak, expert polonez în dezinformare medicală.

„Dovezile circumstanțiale indică faptul că astfel de activități fac parte din războiul informațional al Rusiei”, a adăugat Jemielniak, , care lucrează la Universitatea Kozminski din Varșovia. El vede asemănări între diferitele teorii ale conspirației legate de sănătate, iar exemplul principal este propaganda anti-vaccin.

„Trebuie să înțelegem că cineva are un mare interes să ne inducă o stare de confuzie. Nici măcar nu trebuie să își propună să ne convingă. Știm că Rusia este implicată într-o campanie anti-vaccinare, iar scopul ei nu este să ne convingă brusc să respingem vaccinurile. Ideea este să faci persoana să se gândească: „Poate nu mă vaccinez anul acesta”, „Mai bine să nu risc” etc.” Și astfel, legând „boala legionarilor” de migrația din Ucraina, dezinformatorii demonizează refugiații și îi fac vulnerabili în fața atacurilor și a discriminării.

IMAGINEA DE ANSAMBLU. „Boala legionarilor” n-ar fi probabil o excepție. S-ar putea să vedem mai multe boli exotice în zona nordică a globului pe măsură ce Pământul se încălzește, a declarat pentru Science+ Dr. Arindam Basu, cercetător la Universitatea Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă.

„Pe măsură ce temperatura crește și crește și umiditatea, vom vedea mai mulți țânțari purtători de organisme ce cauzează boli precum malarie, febră denga etc. Aceștia se vor răspândi pe o arie mai largă pe latitudine. Cu certitudine, Europa Centrală va vedea mai multe asemenea focare. Asta se întâmplă deja”, a spus Basu. „Un lucru foarte simplu și elementar pe care îl putem face pentru a ne proteja împotriva bolilor exotice este să monitorizăm în mod regulat prezența bacteriilor și a altor elemente similare în apele de suprafață.” Pe lângă asemenea boli, Basu a evidențiat valurile de căldură ca o altă consecință periculoasă a schimbărilor climatice. Atribuirea oricăruia dintre aceste fenomene unui singur grup de persoane, cum ar fi refugiații ucraineni, creează o percepție falsă a realității și poate împiedica eforturile de luare a măsurilor eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.