OLAF lansează ancheta cu privire la produsele false legate de COVID-19

Focarul Coronavirus a oferit, regretabil, noi oportunități fraudatorilor de a profita de cererea mare a pieței de produse medicale false, de protecție personală și de igienă. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis imediat o anchetă privind importurile de produse COVID-19 false, care sunt ineficiente sau chiar dăunătoare sănătății. OLAF și administrațiile vamale naționale colaborează pentru prevenirea intrării în UE a acestor produse contrafăcute sau contrafăcute periculoase.

La 19 martie 2020, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis un caz în legătură cu importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19, cum ar fi măști, dispozitive medicale, dezinfectanți, sanitizatori și truse de testare. Încă de la începutul pandemiei, OLAF a colectat informații și informații despre acest trafic ilicit. Oficiul European de Luptă Antifraudă este în contact strâns cu autoritățile competente din statele membre și țările terțe. Oferim informații statului membru în timp real.

Împiedicarea intrării acestor produse false în Europa este esențială pentru a ne proteja sănătatea și a lupta eficient împotriva virusului. Pe lângă faptul că sunt ineficiente împotriva virusului, aceste produse nu respectă și standardele UE, putând dăuna sănătății noastre. De exemplu, acestea ar putea provoca o contaminare bacteriană periculoasă.

Fraudei sunt atrași de profiturile ilicite potențial uriașe. Ei vor să profite de stresul nostru și de nevoia noastră, uneori disperată, pentru aceste produse. De exemplu, măștile contrafăcute au fost oferite online în diferite state membre ale UE, la prețuri cuprinse între 5 € și 10 €, aproximativ de trei ori mai mult decât prețul normal. Măștile de față false pentru copii (a se vedea imaginea de mai jos) sunt de asemenea contrabandă.

Dovada empirică sugerează că aceste produse contrafăcute intră în Europa prin vânzări online și sunt aduse în casele noastre prin intermediul serviciilor poștale sau de curierat. Cu toate acestea, ajung și în containere cu certificate false, sau declarate ca alte produse, apoi își găsesc drumul în canalele de distribuție normale sau sunt vândute pe piața neagră. Până la interdicțiile de călătorie impuse în prezent, au ajuns și ei contrabandă prin frontieră în valize de pasageri aerieni sau contrabandă prin granițele terestre.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.