Dan Vîlceanu conduce filiala PNL Gorj după modelul de bussiness al Bisericii Ortodoxe Române. Stat în stat.

Haos financiar, lipsa transparentei în campania electorala de la alegerile locale 2020 și practicile clientelare.

Sub președinția lui Dan Vîlceanu, actualul Ministru demis al Finanțelor și Secretar General al PNL, la Filiala din GORJ a PNL se întâmplă lucruri care trezesc suspiciuni serioase și care seamănă izbitor cu practicile de spălare de bani publici.Ținta sunt subvențiile acordate de stat partidelor politice.

Împrumuturi suspecte între membrii de partid, firme înființate special pentru căpușarea subvențiilor de la stat, contracte încheiate fără valoare, încrengături între firmele membrilor de partid, contracte cu instituțiile publice conduse de membrii PNL, care apoi sponsorizează campaniile electorale, deficiențe și abateri grave de la disciplina fiscală. 

Filiala Gorj a PNL în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020 a încheiat 52 de contracte de producție publicitară, difuzare, promovare online, radio și tv cu 29 societăți comerciale, în valoare de 572.507,24 lei.

Conform legii, candidații și membrii de partid contribuie cu sumele de bani necesare campaniei electorale, după care banii se recuperează din subvențiile acordate de stat prin Autoritatea Electorală Permanentă. Fiind vorba despre bani publici, ar trebui sa existe transparență în modul de cheltuire a banilor subvenționați.

PNL Filiala Gorj a refuzat sa ne transmita copie dupa contractele de publicitate, pe motiv că le-au transmis la AEP pentru verificare.

Autoritatea Electorală Permanentă condusă de Constantin- Florin Mituletu- Buica a refuzat în mod repetat să ne pună la dispoziție în baza Legii 544/2001 documentele solicitate de noi din care să reiese situația financiara de la PNL-ul condus de Dan Vîlceanu, deși Tribunalul Gorj a obligat AEP să ne puna la dispozitie documentele solicitate.

Abia după de un al doilea proces, ca AEP ne-a furnizat informații despre obiectul și valoarea contractelor încheiate de PNL filiala Gorj pentru campania electorala a alegerilor locale din 2020.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă reiese că cei 572.507,24 lei au fost cheltuiți după practici clientelare.

De exemplu, cele mai multe contracte, opt la număr, au fost încheiate de PNL Gorj cu o societate comercială înființată cu foarte puțin timp înainte de ziua alegerilor locale.

S.C BPD BLUR CAMERA S.R.L conform ONRC este o societate comercială înființată la data de 17.08.2020, de un tânăr de 33 de ani din Targu Jiu, Matei Dumitru Pantelimon, cu sediul într-o garsonieră din Aleea Teilor, având activitate conform CAEN 6020- Activități de difuzare a programelor de televiziune. Nici societatea și nici administratorul nu sunt cunoscuți pe piața media din regiune. De asemenea, pe numele societății respective nu există nicio licență CNA care sa autorizeze difuzarea programelor de televiziune.

Conform arhivelor de publicitate electorală Google și Facebook, S.C BPD BLUR CAMERA S.R.L a produs materialele video pentru candidatul Iulian Vasile Popescu, care și-a plătit în nume personal promovarea pe doua canale social media.

Un alt aspect care aruncă suspiciuni asupra așa numitei televiziuni de garsonieră și firmă de casă a PNL Gorj sunt informațiile publicate pe website-ul Ministerului de Finanțe de unde reiese că în anul colaborării cu PNL Gorj, 2020, cu doar un angajat firma a avut un profit uriaș în comparație cu veniturile din acel an. Venituri totale de 298.694 și un profit de 288.670 lei.

A doua societate comercială care a beneficiat de contracte de publicitate importante din partea PNL Gorj este S.C Noarim GROUP SRL, administrată de Consilierul Județean (PNL) Olaru Sergiu Mihail. Societatea a ieșit în evidență prin faptul că a plătit publicitate electorală pe Facebook de 7000 euro exclusiv pentru candidatul Iulian Vasile Popescu.

N-ar fi nimic nelalocul lor dacă societatea consilierului județean nu ar fi abonată la bani publici de la instituții publice conduse de PNL-isti. Conform declarației de avere, numai în anii 2019 și 2020 a încheiat 8 astfel de contracte cu două din firmele deținute. Mai mult, S.C Noarim Group a primit pe altă parte contracte direct fără a respecta principiul competiției chiar de la ONG-ul lui Iulian Vasile Popescu, Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, bani proveniți din fonduri europene.

Conform AEP, Noarim Group SRL a încheiat cu colegii de partid trei contracte în valoare de 72.041,28 lei, pentru promovare online și producție materiale propaganda electorală tipărită.

pastedGraphic.png

Olaru Sergiu Mihail administrator S.C Noarim Group SRL si Iulian Vasile Popescu

Cu semne de întrebare sunt și contractele încheiate cu societatea comercială S.C Byblosart S.R.L din Targu Jiu. În trecut Dan Valceanu și Tudor Barbu au fost acuzați de membri de partid ca a interpus societatea respectiva pentru a jecmăni candidații. La vremea respectivă publicația Gorjeanul a titrat Șmen, în sânul PNL Gorj! Candidații liberali, jecmăniți de propriul partid

,,Mai exact, șefii filialei județene a PNL Gorj, Dan Vâlceanu și Tudor Barbu, sunt acuzați, de propriii lor subordonați pe linie de partid, că au acceptat să interpună o firmă privată, condusă de către candidatul liberal la Consiliul Local Târgu Jiu, Traian Crăc, între societatea care le-a tipărit candidaților afișele, pliantele și ziarele de campanie, și mandatarul financiar al organizației. Firma lui Crăc, în mod șocant, a pus și pune un adaos de 30%, la fiecare factură care ajunge abia apoi la mandatarul financiar al partidului, candidații plătind astfel o taxă considerabilă în contul colegului lor. Astfel, la fiecare 1000 de lei pe care candidații trebuie să îi achite, prin mandatar, pentru materialele de campanie comandate, ei plătesc încă 300 de lei și candidatului șomer al PNL Gorj, Traian Crăc.,,Sursă: Gorjeanul.ro 

Conform datelor furnizate de AEP în campania electorala pentru alegerile locale 2020  PNL Gorj condus de același Dan Vîlceanu încheie cu societatea S.C Byblosart S.R.L trei contracte de prestări servicii fără a stipula valoarea contractului.

Aceeași practică se regăsește și în relația cu S.C GOLANEX S.R.L din Targu Jiu cu care PNL Gorj a  încheiat trei contracte de prestări servicii de  publicitate dintre care două contracte în valoare de 103.324 lei și un contract fără a stipula valoarea contractului.

Din documentele depuse de Autoritatea Electorala Permanenta la Tribunalul Gorj in dosarul având ca obiect furnizare informații publice, reiese cu evidență faptul că din cei 572.507,24 lei cea mai mare parte a banilor a fost direcționată către societăți comerciale nespecializate, însă apropiate anturajului unor candidați,  în special apropiate lui Iulian Vasile Popescu.

La nivel local este de notorietate modul de lucru clientelar al Președintelui PNL GORJ Dan Vîlceanu. Acesta  și-a instalat în poziții cheie prietenii cei mai apropiati: Horatiu Gorun la SGG, Iulian Vasile Popescu numit consilier al premierului Cîțu iar apoi Secretar de stat, 

oameni controversați precum  Madalin Giurcau au fost aduși la București și numiți în fruntea unor agenții importante, traseistul politic Pecingine numit secretar de stat la Ministerul finanțelor, ca mai apoi sa devina deputat de Gorj.

În ianuarie 2022 se împlinesc doi ani de cand am solicitat în scris Deputatului Valceanu sa clarifice numirile controversate, însă în tot acest timp a ignorat exercițiul de transparență:

Context: Cel puțin trei dintre numirile unor gorjeni pe funcții de conducere în ministerele și agențiile conduse de guvernul PNL sunt controversate. Mă refer la dl. Pecingine în Ministerul Finanțelor, dl. Horațiu Tiberiu Gorun, tot la Ministerul Finanțelor si dl. Madalin Giurcau la ANPC.

  • Va rog sa-mi confirmati daca PNL Gorj l-a susținut din punct de vedere politic pe Horațiu Tiberiu Gorun pentru poziția de secretar general adjunct în Ministerul finanțelor? Dumneavoastra personal daca l-ati susținut pe Horatiu Tiberiu Gorun pentru numirea pe funcția de secretar general adjunct în Ministerul Finanțelor? 
  • Care sunt competențele, experiențele profesionale pe care le-ați apreciat la Horațiu Tiberiu Gorun, și care îl recomanda pentru poziția respectivă. Este de notorietate faptul ca sunteti prieten apropiat cu Horațiu Tiberiu Gorun. 
  • Cat de mult a contat relatia de prietenie dintre dumneavoastra si Horatiu Tiberiu Gorun la numirea acestuia pe funcția de secretar general adjunct în Ministerul Finanțelor? 
  • Ați ținut cont de tot ce s-a scris în presa locală și națională despre clanul Gorun, acțiunile acestora, bazate pe clientelism, relații, lipsa de transparență  și despre ascensiunea profesională a lui Horațiu Tiberiu Gorun la comun cu tatăl său, Adrian Gorun? 
  • Considerați ca dintre toți funcționarii din sistemul de finanțe din Gorj, nu se putea identifica cineva cu experiența și competențe în domeniu pentru a fi numit pe funcția pe care a fost numit Horațiu Tiberiu Gorun?

La aceste întrebări Dan Vîlceanu a refuzat să răspundă.

 

PSD-ul de ieri conduce România de azi din Guvernul PNL.

În fotografia de mai jos, în sacou deschis la culoare este mai tânăra speranță a PSD Gorj de la acea vreme, Horațiu Gorun, înconjurat de cei mai influenți membri ai PSD (Ion Călinoiu, Toni Greblă) devenit Secretar General al Guvernului Cîțu prin influența lui Dan Vîlceanu, care l-a propulsat pe Horațiu Gorun în prima etapa la Ministerul Finanțelor pe când era condus de Florin Cîțu, ca mai apoi sa fie numit Secretar general în guvernul Cîțu.

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că Dan Vîlceanu a condus organizația de tineret a PSD Gorj și că tatăl său a fost un lider marcant al PSD Gorj care a trecut în barca PDL-ului pentru a-și menține afacerile cu companiile de stat odată cu guvernarea PDL.

pastedGraphic_1.png

Iulian Vasile Popescu, săracul bogat! S-a împrumutat 133.800 lei de la Dan Vîlceanu chiar în timpul campaniei electorale.

O inginerie financiară asupra căreia se ridică serioase semne de întrebare, nefiind credibilă, este împrumutul de 133.800 lei acordat de Dan Valceanu in campania electorala pentru alegerile locale din 2020 lui Iulian Vasile Popescu. Cu aceeași suma de bani, în aceeași perioadă, Iulian Vasile Popescu se înregistrează la Autoritatea Electorală Permanentă ca fiind contribuție proprie la campania electorala, urmand a fi decontată din subvenția de la stat.

După eșecul lui Iulian Vasile Popescu în alegerile locale din 2020, acesta a fost numit Consilier de stat la Cancelaria Primului ministru  Cîțu și Secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii.

Din declarația de avere a lui Iulian Vasile Popescu reiese ca ar fi o persoană care nu avea nevoie de împrumutul dat de șeful de partid, în condițiile în care Iulian Popescu și-a împrumutat cinci din numeroasele  companii ce le deține cu suma de 773.346,15 lei.

Paradoxal și Dan Vîlceanu, conform declarației de avere contribuie la partid pentru campania electorală, însă  la alegerile parlamentare din decembrie 2020 exact cu aceeași sumă, 133.800 lei.

De notat este faptul că în jurul omului de afaceri – ONG-ist, demnitar și mai nou om politic – Iulian Vasile Popescu mustesc acțiuni care ridica multe semne de întrebare în legătură cu moralitatea în general și etică în afaceri în special.

Găsim aici o colaborare strânsă cu Adrian Gorun tatăl secretarului general al guvernului și președinte al senatului Universității Constantin Brâncuși cu care Iulian Vasile Popescu  a derulat fonduri europene prin intermediul ONG-ului dar și convenție(acord) cu S.C SoftTehnica S.R.L, numai cel din urmă proiect cu o valoare de 4.749.805,64 lei. 

pastedGraphic_2.png

Florin Cîțu, Dan Valceanu, Gheorghe Pecingine, Iulian Vasile Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.